ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, det är inte Tiger Woods som säljer en ö i Mälaren

Jack Werner · 12 Jan 2015
Uppdaterad 12 Jan 2015
Ön, som den ser ut på Google Maps.

Ön, som den ser ut på Google Maps. Foto: Google Maps/Skärmdump NY Post, Telegraph, Daily Mail


klar

Artikellänk är kopierad

Försäljningen av en privat ö i Mälaren har fått internationell uppmärksamhet, tack vare påståendet att det är Tiger Woods som säljer den. Men det stämmer inte – den verkliga ägaren är en svensk miljonär.

”Har du 45 miljoner över och vill köpa Tiger Woods hus på en egen ö i Mälaren? Då är det exakt just NU du har chansen.”

Så skrev radiokanalen Mix Megapols program Äntligen morgon på Facebook den åttonde januari, och länkade till ett objekt hos mäklaren Fastighetsbyrån. Den som klickade på länken hittade ön Stora rullingen, en lyxig skärgårdsdröm försedd med allt från vinkällare till fornborg.

Äntligen morgons post blev delad över 300 gånger, och det var inte bara de som lät sig imponeras av ön. Även internationellt har nyheten att golfstjärnan Tiger Woods nu säljer sin svenska ö fått stor spridning – den har publicerats av brittiska The Telegraph och Daily Mail, amerikanska New York Post och LA Times, och på Yahoo.

Det enda problemet med storyn är, som Göteborgs-Posten uppmärksammade redan den nionde januari, att ön inte alls tillhör Tiger Woods. Det säger Johan Vesterberg på Fastighetsbyrån, som inte vet hur det kommer sig att de uppgifterna börjat cirkulera.

– Vi har haft den här ön till försäljning i några månader, och så började det dyka upp artiklar runt om i världen om att det var Tiger Woods som ägde den. Hur det har startat har vi ingen aning om, säger Vesterberg.

I flera av artiklarna som skrivits om ön citeras en Sabine Rollinger, anställd hos mäklaren Vladi Private Islands. Till The Telegraph säger hon till exempel att Woods ägde ön, men att han efter sin skilsmässa med svenska exhustrun Elin Nordegren ”inte behövde den längre.”

Men när Viralgranskaren når Rollinger skriver hon i ett mejl, ”för att undvika missförstånd”, att ön inte ägs av Tiger Woods utan av en ”svensk miljonär”.

– Han har gett oss uppdraget att sälja den åt honom. Som vi förstått det utformades den ursprungligen för Tiger Woods och hans fru. När deras äktenskap plötsligt tog slut behövde han dock den inte längre, skriver Rollinger i ett mejl.

Det tillbakavisar dock Johan Vesterberg på Fastighetsbyrån.

– Den ägs inte av Tiger Woods, och vad vi vet har han aldrig ägt det. Nuvarande ägare har byggt det som finns på ön nu, och det gjorde han inte för Tiger Woods skull utan för egen del, säger han.

Det är inte första gången som Stora rullingen är ute för försäljning. Redan 2011 uppmärksammades den i media när den skulle säljas för 75 miljoner kronor. Det var dock ingen som köpte ön den gången, och nu har priset alltså sänkts med 30 miljoner kronor.

Om man är konspiratoriskt lagd kan man ju tycka det är väldigt lämpligt att uppgiften om Tiger Woods nu ger försäljningen internationell uppmärksamhet. Men det är inte mäklaren Fastighetsbyrån som planterat storyn, åtminstone inte enligt Johan Vesterberg.

– Det är definitivt inte negativt att få uppmärksamhet på det här sättet. Det är ju inte något sätt vi jobbar på, men vi tackar inte nej till uppmärksamheten även om den inte stämmer, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro