ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, det finns ingen fara med att koka vatten två gånger

Hugo Ewald · 22 Feb 2017
Uppdaterad 22 Feb 2017
Viraltidag.com ägs av samma person som också äger "Mumsigast.se" och "Mysigast.se", sajter som sedan tidigare finns på Viralgranskarens varningslista.

Viraltidag.com ägs av samma person som också äger "Mumsigast.se" och "Mysigast.se", sajter som sedan tidigare finns på Viralgranskarens varningslista. Foto: Skärmdump/Metro


En artikel på sajten "Viralt idag" påstår att det är livsfarligt att återuppkoka vatten som tidigare kokats upp och svalnat. Men artikeln saknar helt belägg för sina påståenden, som i vissa fall bryter mot naturvetenskapens lagar.

klar

Artikellänk är kopierad

”Detta är anledningen till att du ALDRIG ska koka kokt vatten igen!” Så lyder rubriken till en artikel som under söndagen publicerades på sajten ”Viralt idag”, och som i skrivande stund har delats närmare 2 000 gånger.

Artikeln utgår från en Youtubevideo publicerad av den anonyma Youtubekanalen ”Article factory” och för ungefär följande resonemang: När vatten kokas förändras den kemiska strukturen på ett sätt vi inte kan se, vilket gör att anhopningen av skadliga ämnen ökar. När vi kokar vatten som redan kokats bildas ”giftiga gaser som arsenik, nitrat och fluorföreningar”, giftiga ämnen som skadar nervsystemet och hjärnan.

Christina Forslund är statsinspektör på Livsmedelsverket och menar att i princip allt artikeln påstår är felaktigt.

– När man kokar vatten dör eventuella bakterier, virus och parasiter. Man kan även lufta bort svavelväte och kloröverskott. Men mineralerna kokas inte bort. Att det skulle bildas giftiga gaser eller ämnen som inte fanns från början, som arsenik, nitrat och fluorföreningar är bara nys, säger Christina Forslund, statsinspektör på Livsmedelsverket.

I grunden kan man säga att det som händer när du kokar vatten är att du utrotar skadliga bakterier samt evaporerar delar av vattnet som förångas. Förångningen gör också att vissa ämnen som svavel och klor, kan förångas.

När du förångar vattnet kan det leda till att vattnet får en högre andel av de ämnen som finns i vattnet, till exempel salter. Det är för att förångningen leder till att mängden vatten minskar.

Men kokningen leder inte till att nya ämnen som inte funnits tidigare plötsligt skapats. Och för att eventuella spårämnen skulle nå en hög koncentration skulle du behöva vatten som redan från början är väldigt förorenat, något som inte är fallet med kranvatten i Sverige.

Den som kokar vatten som tidigare kokats kan därför vara lugn, även om vattnet ibland kan smaka sämre. Rekommenderat är dock att ta nytt kallt vatten från din drickskran när du ska använda vatten för dryck och matlagning.

– I grunden brukar man säga att man inte ska använda varmvatten från kranen för att koka eftersom varmvatten kan fälla ut metaller från ledningarna, säger Christina Forslund.

Viraltidag.com ägs av samma person som också äger ”Mumsigast.se” och ”Mysigast.se”, sajter som sedan tidigare finns på Viralgranskarens varningslista. Utöver dessa tre sajter äger personen ett tiotal andra liknande sajter på svenska, norska och danska.

När Viralgranskaren tidigare tagit kontakt med personen har svaret varit att personen som ägde sajten inte alls drev den. Istället påstods sajten drivas av personer ägaren inte vill ge ut namnet på.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro