ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, det här är inte "socialdemokratiska nazistuniformer"

Johan Wikén · 29 Okt 2018
Uppdaterad 29 Okt 2018
Uniformerna på bilden hänger i själva verket drygt 140 mil söder om Rönnskär.

Uniformerna på bilden hänger i själva verket drygt 140 mil söder om Rönnskär. Foto: Skärmdump Facebook


Just nu sprids ett påstående om att Socialdemokraterna lät köpa in tusentals nazistuniformer under andra världskriget – och att några av dem finns på ett museum i Västerbotten. Det stämmer inte.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 16 oktober 2018 skapades Facebooksidan ”Socialdemokraterna & sanningen”. Under två dagar publicerades sedan långa texter som påstås beskriva Socialdemokraternas och Sveriges historia.

Viralgranskaren har fått flera frågor om innehållet den senaste veckan. Vi har tittat närmare på ett av inläggen med rubriken ”Välkomstuniformerna”.

Där påstår textförfattaren att Socialdemokraterna lät köpa in tusentals naziuniformer till Sverige under andra världskriget.

Uniformer som sedan ska ha skeppats till Rönnskär utanför Skellefteå ”i väntan på att vännen Adolf Hitler skulle vinna kriget”, som det står i texten.

Bilden avslöjar lögnen

När det tyska nederlaget var ett faktum ska merparten av de oanvända naziuniformerna i Sverige ha bränts upp, enligt textförfattaren.

”Idag har några tiotal socialdemokratiska nazistuniformer överlevt och hänger lite undangömda (men inte bortglömda) på det lilla museumet i Rönnskär strax utanför Skellefteå som ett evigt bevis på det anständiga partiets fläckfria förflutna”, står det i avslutningen av inlägget.

Texten illustreras av en bild på hakkorsprydda uniformer som påstås vara tagen på ”Rönnskär museum”.

Men var personen bakom texten har fått sin information ifrån är ytterst oklart.

För på Forum museum Rönnskär har man inga sådana uniformer. Det bekräftar Mona Stenberg som har jobbat med museet sedan det invigdes runt millennieskiftet.

En sökning på bilden i inlägget visar dessutom att den är tagen på Deutsches Historisches Museum i Berlin, drygt 140 mil söder om Rönnskär. Bilden återfinns även i ett Youtubeklipp från 2016 som innehåller liknande information som texten.

Den som vill titta på uniformerna får ta sig till Berlin. Foto: Richard Mortel/Wikimedia commons
Den som vill titta på uniformerna får ta sig till Berlin. Foto: Richard Mortel/Wikimedia commons

Mona Stenberg känner heller inte till att några naziuniformer skulle ha cirkulerat i området under andra världskriget.

– Det finns inte ett spår av några uniformer i alla de intervjuer och fackliga protokoll som jag har gått igenom. Det finns inte på kartan att det skulle ha handlat om tusentals uniformer, det skulle inte gå att hålla en sådan sak hemlig.

Lokalhistoriker sågar sanningshalten

Samtidigt vill Mona Stenberg inte slå fast med hundra procents säkerhet att det inte fanns någon enstaka naziuniform i någons privata bostad och att någon sedan har berättat vidare om det.

– Men det är långsökt.

Viralgranskaren har även varit i kontakt med två lokalhistoriker i Skellefteå – ingen av dem bedömer påståendena om Rönnskär som trovärdiga.

Inte heller Klas Åmark, professor emeritus i historia vid Stockholms universitet, har hört något om att Sverige skulle ha köpt in naziuniformer.

– Jag har aldrig hört talas om det och jag tror inte på den historien, säger han.

Kollegan Kent Zetterberg, svensk historiker och professor emeritus, är av samma åsikt.

– Sverige hade ett förbud mot politiska uniformer vid den här tiden, efter Ådalshändelserna. Varför skulle något av partierna köpa in nazistuniformer och var skulle de ha köpt dem? Det är typiskt för konspirationsteorier. Sociala medier är ju oftast en katastrof, jag har på sätt och vis gett upp hoppet om dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro