ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, det här är inte Bill Gates 11 budord till ungdomar som vill lyckas

Johan Wikén · 17 Dec 2018
Uppdaterad 17 Dec 2018
Bill Gates ligger bakom mycket, men inte listan med råd till ungdomar.

Bill Gates ligger bakom mycket, men inte listan med råd till ungdomar. Foto: TT/Skärmdump Facebook


De 11 budorden riktar sig till ungdomar som vill lyckas – och påstås komma från Microsoft-grundaren och multimiljardären Bill Gates. Men det stämmer inte.

klar

Artikellänk är kopierad

”Bill Gates 11 budord till ungdomar som vill lyckas” har cirkulerat på nätet i många år. Ett Facebookinlägg som publicerades av en svensk användare i november 2013 har nu på nytt fått spridning. Totalt har inlägget över 11 000 delningar.

pil
Här är de 11 budorden som sprids

1. Livet är orättvist, vänj dig.

2. Världen bryr sig inte om ditt självförtroende. Världen förväntar sig att du ska prestera något innan du kan luta dig tillbaka och må bra.

3. Du kommer inte ha en fet månadslön direkt efter gymnasiet. Du kommer inte att bli VD med fin bil innan du förtjänar det.

4. Om du tycker att din lärare är jobbig: Vänta tills du får en chef.

5. Att jobba i gatukök eller som städare är inte under din värdighet. Dina far- och morföräldrar hade ett namn för det – de kallade det för möjligheter.

6. Om du strular till det: Skyll inte ifrån dig, lär av dina misstag.

7. Din skola kanske inte tror på vinnare och förlorare, de kanske ger alla nya chanser hela tiden. Detta liknar inte någonting i det verkliga livet.

8. Innan du var född, var dina föräldrar inte så tråkigt som de är nu. De blev sådana för att de måste betala dina räkningar, städa efter dig, tvätta dina kläder och lyssna på dig när du pratar om hur cool du tror du är. Så innan du räddar regnskogen från parasiter som dina föräldrars generation, prova att avlusa garderoben i ditt eget rum.

9. Livet är inte uppdelat i terminer. Du kommer inte ha några sommarlov och väldigt få arbetsgivare är intresserade av att hjälpa sina anställda hitta sig själva. Gör det på din egen fritid.

10. TV är inte på riktigt. I verkliga livet måste folk faktiskt lämna kaféet och gå till jobbet.

11. Var snäll mot nördarna. Chansen är stor att du kommer att jobba åt en.

Den första svenska Googleträffen på budorden är en artikel som publicerades av modetidningen Café i november 2006. Då handlade det om tio budord som tillskrevs Bill Gates.

Som källa till artikeln anges boken ”Bling bling: citat om nyckeln till framgång – och andra tips för dig som vill bli miljonär”. En ”så blir du rik”-bok som gavs ut av det svenska förlaget Nicotext i september 2006.

Men listan började spridas i USA långt tidigare, vilket amerikanska Snopes har skrivit om.

I vissa fall har det påståtts att budorden är hämtade från Bill Gates bok ”Business @ The Speed of Thought” som gavs ut 1999. Det stämmer inte.

I en version av påståendet som fick spridning 2002 påstods det att Bill Gates hade gett livsråden vid ett tal på Mount Whitney High School i Kalifornien. Det stämmer inte heller.

14 budord på originallistan

Den verkliga upphovsmannen till listan är den amerikanska författaren Charles J. Sykes, som 1996 gav ut boken ”Dumbing Down Our Kids”. Budorden, som egentligen bestod av 14 punkter, fanns inte med i boken men publicerades i samband med lanseringen i en artikel i San Diego Union Tribunei september 1996.

pil
De tre ytterligare budorden

12. Rökning får dig inte att se cool ut. Det får dig att se idiotisk ut. Nästa gång du glider omkring, titta på en 11-åring med en fimp i munnen. Det är så du ser ut för alla över 20 år. Detsamma gäller när du ”uttrycker dig själv” med lila hår och/eller piercade kroppsdelar.

13. Du är inte odödlig (se regel nr 12). Om du tror att det är romantiskt att leva hårt, dö ung och lämna ett vackert lik efter dig så har du uppenbarligen inte sett en av dina kamrater i rumstemperatur på sistone.

14. Njut medan du kan. Visst är föräldrar jobbiga, skolan tråkig och livet deprimerande. Men en dag kommer du inse hur underbart det var att vara ett barn. Kanske ska du börja nu. Varsågod.

Fotnot: Översatt från engelska.

De följande åren publicerades listan sedan i flera amerikanska nyhetsmedier utan korrekt källhänvisning.

Bland annat i Atlanta Journal and Constitution som år 2000 publicerade budorden två gånger under en månads tid och lyckades med konststycket att ange två olika felaktiga källor.

Den andra gången var det just Bill Gates som tillskrevs listan.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro