ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, det här är inte en 800 år gammal "mobiltelefon"

Hugo Ewald · 5 Jan 2016
Uppdaterad 24 Maj 2016

Foto: Montage


De senaste dagarna har en bild på vad som påstås vara en 800 år gammal mobiltelefon cirkulerat på sociala medier. Bilden påstås av många vara tecken på en avancerad uråldrig civilisation eller rymdvarelser, men är egentligen en skulptur gjord 2012.

klar

Artikellänk är kopierad

När arkeologer grävde i Österrike gjorde de en märkligt upptäckt. En lertavla ingraverad med kilskrift och med ett utseende som påminde misstänkt mycket om en mobiltelefon. Arkeologerna daterade "mobiltelefonen" till 1 300 år före kristus. De gissade att den kom från Mesopotamien. Kanske rörde det sig om en tidsresa, eller rymdvarelser?

Den 23 december 2015 publicerade sajten Mysterious universe en artikel när de försökte belägga just ett sådant påstående. Påståendet spreds sedan vidare av bland annat Daily Mail och Daily Dot, vars artiklar fått tiotusentals interaktioner på sociala medier. I Daily Mails version påstås det dock att "mobiltelefonen" skulle vara 800 år gammal.► LÄS MER: Nej, det här är inte alls Steve Jobs sista ord

Och visst ser den påstådda lertavlan ut som en mobiltelefon av den sorten som var populär runt millenieskiftet. Det betyder dock inte att det är en uråldrig mobiltelefon skapad av rymdvarelser.

Bilden verkar ursprunligen komma från en Facebooksida som tillhör konststudion Art Replik. Paret som äger studion la upp bilden på "mobilen" den 6 januari 2012 med en beskrivning som i hög grad påminner om den som finns på Mysterious universe. Tittar man på resten av bilderna på Facebooksidan är det dock enkelt att inse att konststudion har som specialitet att skapa skulpturer som på olika sätt parafraserar eller imititerar antika sådana. Bland bilderna syns bland annat till exempel en datormus i lera inristad med kilskrift.

Förmodligen rör det sig om ett skämt från skulptörernas sida. Originalbilden är vattenmärkt med studions nu nedlagda webbsida och titeln "BabyloNokia", en ordlek som kombinerar Babylon och Nokia.

Det finns alltså ingenting som tyder att den påstådda mobilen skulle vara annat än en skulptur gjord i Tyskland, förmodligen som en marknadsföringstaktik för studion i fråga.► LÄS MER: Nej, den här tyska staden har inte tillåtit "sharia-poliser"

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro