ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, det här är inte en 90-årig fattig pensionär som heter Selma

Åsa Larsson · 17 Sep 2016
Uppdaterad 17 Sep 2016

Ett fejkat inlägg om vad som framstår som en svensk fattig pensionär har fått stor spridning på kort tid.

klar

Artikellänk är kopierad

"Det här är Selma. Hon är 90 år gammal och har i hela sitt liv arbetat och tagit hand om människor inom sjukvården." Så börjar ett inlägg som fått över 29 000 delningar på Facebook. Men bilden föreställer instagramstjärnan "Grandma Betty".

Hon heter egentligen Betty Jo Simpson, eller hette, då hon gick bort i cancer 2014, något som det skrevs om världen över.

Enligt det svenska inlägget föreställer bilden av Betty en kvinna som ska heta Selma, som är 90 år gammal och som levt ett gott och självuppoffrande liv. Nu har hon det dock mycket knapert och hennes make har hamnat på demensboende. "När båda deras hyror är betalda har Selma 734 kronor kvar att köpa mat för, betala el, tv-licens och telefon. Någon hjälp från socialen får hon inte, då Selma och hennes mans pensioner ska ha varit tillräckliga tillbaka i tiden."

Personen bakom inlägget skriver bland annat: "Är det så här människor ska behandlas, efter att dom varit med och byggt upp vårat land??" Så hur ser situationen ut för fattiga pensionärer? Enligt Pensionärernas riksorganisation PRO så levde i våras 231 500 pensionärer i Sverige under EU:s fattigdomsgräns på 11 830 kronor per månad i disponibel inkomst. I största riskzonen för att få det dåligt ställt på ålderns höst ligger kvinnor och invandrare.

Men när det gäller exemplet med "Selma" då"?

– Det ser väldigt knepigt ut, säger Jimmy Larsson Hagberg, pressansvarig på Pensionsmyndigheten.

Om inte din allmänna pension räcker så har du rätt till garantipension, något som minskar om du inte varit bosatt i Sverige de senaste 40 åren. Om du ändå har svårt att klara dig så finns det äldreförsörjningsstöd och bostadstillägg som man kan få, det senare med flera tusenlappar i månaden, även om du till exempel äger en bostadsrätt.►LÄS MER: Nej, det här är inte ett svenskt offer för en brutal gruppvåldtäkt Enligt Jimmy Larsson Hagberg på Pensionsmyndigheten är det vanligt att människor inte är medvetna om att de kan ansöka om bostadstillägg och att det i många fall då mycket fattiga pensionärer uppmärksammas rör sig om det. Han tycker även att det är "olyckligt när man sprider den här typen av oriktigheter".

– Dessutom räknas man inte som sammanboende om den ena bor på exempelvis ett boende av något slag.

Här kan du läsa mer om ekonomiskt bistånd och bostadstillägg för pensionärer på Pensionsmyndighetens sida

Det är många som uppmärksammat att bilden inte hör ihop med texten och sättet som man lätt kan kontrollera sådant på är att göra en bildsökning. Här är Viralgranskarens video om hur du gör bildsökningar på nätet:

Här kan du även se Utbildningsradions program med Viralgranskaren där vi tar upp just bilder:

Vad är problemet med att använda bilder som illustrationer?

Ja, till att börja med så kanske inte människorna på bilderna ställer upp på innehållet i budskapet. Det är extra cyniskt att använda bilder på döda människor, eftersom de vare sig kan säga bu eller bä. Det är inga fel att driva opinion, men däremot att försöka luras när man gör det kan skada trovärdigheten. 

Viralgranskaren har tidigare skrivit om ett inlägg där en svensk tjej fick sin bild stulen och använd i rastistisk propaganda och flera fall där gamla brutala filmer påståtts föreställa annat än de gjorde

Viralgranskaren har sökt personen som sprider bilden av Betty, men inte fått svar. Facebook-användaren som lagt upp inlägget har även en stulen bild som sin egen profilbild.►LÄS MER: Här är tre brutala videoklipp som sprids med falska påståenden

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro