ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, det här är inte en IS-krigare som utger sig för att vara flykting

Johan Wikén · 8 Sep 2015
Uppdaterad 8 Sep 2015

Mannen påstås vara en IS-krigare som utger sig för att vara en flykting på väg in i Europa, enligt ett Facebookinlägg som har fått stor spridning. Men påståendet är falskt, rapporterar BBC.

klar

Artikellänk är kopierad

På ena bilden poserar mannen med ett vapen, på andra bilden uppges han befinna sig vid den makedonska gränsen. I en kommentar till inlägget på Facebook står det:

”Kommer ni ihåg den här killen? Poserandes i ISIS-bilder förra året – nu är han en 'flykting'. Är vi lättlurade eller vad!”

Inlägget har delats nästan 75 000 gånger i skrivande stund och har även spridits friskt i andra sociala medier. Den svenska Facebooksidan "Förbjud tiggeriet" har även de spridit bilderna.

LÄS MER: Det här ska du aldrig dela på Facebook

Men informationen stämmer inte, visar en granskning av BBC. Mannen på bilderna är nämligen 30-årige Laith Al Saleh som medverkade i ett reportage av nyhetsbyrån AP i augusti. Där berättar Laith att han är en före detta befälhavare i den Fria syriska armén som kämpade mot både regimen, Islamiska staten och andra islamistiska grupperingar. Innan inbördeskriget jobbade han och levde ett vanligt liv i hemstaden Aleppo.

Bilden i Facebookinlägget, som uppges vara tagen vid den makedonska gränsen, är i själva verket tagen på den grekiska ön Kos, enligt AP.

– Situationen i Syrien är väldigt illa, kriget äter upp allting, säger Laith i intervjun som gjordes den 15 augusti.

Den andra bilden, när Laith poserar med ett vapen, är tagen i närheten av hans hemstad Aleppo, enligt AP. I en artikel på The Atlantic ligger de båda bilderna bredvid varandra.

►LÄS MER: Här är Storken – Jakob, 20, lurade hela Sverige

BBC har varit i kontakt med mannen som skrev det virala inlägget på Facebook.

– Jag kopierade bilderna i god tro. Jag kan bara be om ursäkt för den skada jag har orsakat, säger han.

Mannen säger att han ska be om ursäkt på Facebook men att han har blivit blockad från sitt eget konto.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro