ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, det här är inte en SVT-film om somalier som ska invadera Sverige

Hugo Ewald · 24 Maj 2016
Uppdaterad 24 Maj 2016

Foto: Skärmdump/Youtube


Just nu sprids en video som utmålar somalier som våldtäktsmän och tjuvar. Men filmen kommer egentligen från högerextrema Nordisk ungdom och är tagen från ett personalevent för det somaliska telecombolaget Telesom. Videon har bland annat delats av den vänsterpartistiska riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh.

klar

Artikellänk är kopierad

"Sverigeresan – SVT-dokumentären som aldrig skulle visas", så beskrivs en video som den högerextrema organisationen Nordisk ungdom la upp på sin Youtubesida 2014. I videon syns en stor grupp människor lyssna på en serie föredrag på somaliska. I det övre hörnet av videon syns en SVT-logo. Filmen är undertextad på svenska och undertexterna antyder att filmen skildrar en tillställning där svensk-somalier försöker locka andra från Somalia att flytta till Sverige. 

"I Sverige har man inte islam, så man har ingen lag. Därför är det inte förbjudet att bara gå in och ta vad man vill i en butik", påstås en av männen säga. Han påstås också uppmana till attacker mot hbtq-personer.► LÄS MER: Nej, den här bilden föreställer inte Mehmet Kaplan på IS-möte

Det stämmer dock inte, utan den 25 minuter långa videon kommer ursprunglig från en somalisk tv-kanal. Mer specifikt skildrar filmen ett event som det somaliska telecombolaget Telesom anordnat. Som Expo kunnat visa säger en av de talande männen inte att det bara är att gå och ta vad man vill i en butik, utan att "det kommer att ordnas fler fester som dessa och ett extra tack till de som har gjort det stora arbetet med att förbereda inför den här kvällen".

När Expo kontaktar SVT bekräftar dem att det inte är de som ligger bakom filmen.

– Det är uppenbart att Nordisk ungdom har lagt på en SVT-logga på ett filmklipp och gjort en översättning. Vi har inte sett den tidigare och den har dessbättre inte fått väldigt stor spridning. Det är dessvärre inte ovanligt att sådan här desinformation sprids och jag har skickat vidare den till våra jurister, säger SVT:s presschef Catarina Wilson.► LÄS MER: Nej, klippet föreställer inte en invandrare som begått våldtäkt

En av de som delat videon är den vänsterpartistiska riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh. "Grattis Sverige till en etablerad Islamisk stat och utropad Kalifat snart i fler förorter", skrev hon i det nu borttagna Facebookinlägget. Viralgranskaren har sökt Kakabaveh utan svar, men på sin Facebooksida skriver hon som följande:

"Vänner, jag är genuint upprörd och ledsen över min miss när det gäller en video som min vän la på min fb. [...] Det går inte att göra ogjort, men jag tar avstånd från innehållet i klippet och så klart hade jag ingen aning om avsikten och innehållet och beklagar det inträffade. För min del innebär det här att jag kommer att arbeta ännu hårdare mot rasism och fundamentalism och markera mot de krafter som försöker att utnyttja olika frågor för att slå mot människor med en bakgrund från andra länder eller med en tro som misstänkliggörs. Men jag vill ändå säga att det värsta är att en del av egna kamrater och Sk antirasistiska rörelsen som vill göra allt för att knäcka en!".

Delningen möter nu kritik från flera av Kakabavehs partikamrater.

"Så illa!! Företrädare för Vänsterpartiet ska aldrig sprida rasistisk dynga.", skriver riksdagsledamoten Håkan Svenneling på sin Facebooksida.

►LÄS MER: Här är sanningen bakom statistiken för "våldtäktslandet" Sverige

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro