ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, det här är inte ett svenskt offer för en brutal gruppvåldtäkt

Åsa Larsson · 16 Jun 2016
Uppdaterad 16 Jun 2016

En bild som påstås föreställa en svensk flicka som våldtagits av flyktingar snurrar runt på Facebook. Men flickan på bilden har inget med texten att göra. "Det är för jävligt", säger hon till Viralgranskaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Kraften i en bild har inte undgått anonyma twittrare eller Facebook-användare – när en människa ser dig i ögonen ihop med ett citat så blir det mer personligt och budskapet träffar djupare.

Tyvärr missbrukas privatpersoners bilder på det här sättet och kan användas för att sprida falska historier och påståenden.

Just nu sprids en bild av en svensk tjej där någon har klistrat in texten: "Jag kidnappades, torterades och gruppvåldtogs av tre flyktingar i 17 timmar innan jag kunde fly när de sov. Polisen sade att attacken var mitt fel och domaren dömde dem till villkorlig dom... Det här hände när jag var 14 år gammal."►LÄS MER: Här är bakgrunden till bilden av skrattande stenkastare Bilden har bland annat postats på Facebook-sidan "I'm white" med kommentaren: "Sverige? Inte längre" ihop med tre ledsna smiley-symboler.

"Jag är jätteledsen för min ariska syster... Det här kan inte fortgå. Vi måste skydda våra ariska kvinnor.. !!!!!", skriver en Facebook-användare i kommentarsfältet.

Men bilden föreställer inte ett våldtäktsoffer, utan är tagen av en privatperson som fotograferade sin kusin i Stockholm för flera år sedan. Bilden ligger i hennes Flickr-album, varifrån personen som skapade meme-bilden tycks ha stulit den. Nu har bilden och memet spritts över världen: "Blev väldigt förvånad och det känns inte alls bra", kommenterar fotografen i ett mejl till Viralgranskaren.►LÄS MER: Här är sanningen bakom statistiken för "våldtäktslandet" Sverige Flickan på bilden, som nu är i 20-årsåldern, hälsar genom sin kusin: "Det är för jävligt och jag vill inte att den bilden ska användas på nätet."

Viralgranskaren kan inte hitta något specifikt fall som matchar beskrivningen på meme-bilden. Vår amerikanska kollega Snopes konstaterar att det är likt en historia i Tyskland i början av året:

En 13-årig flicka i Berlin anmäldes som saknad 11 januari av sina föräldrar. 30 timmar senare dök hon upp med skador i ansiktet och berättade att hon blivit våldtagen av män som såg ut som om de var från Mellanöstern eller Nordafrika. Flickans redogörelse väckte stor upprördhet och fick bred spridning i sociala medier. ►LÄS MER: Polis: "Våldtagen" tyska sov hos vän Efter bara några dagar medgav flickan dock att det inte var sant, något som bekräftades av myndigheternas utredningar.

Polisen i Berlin gick exempelvis här ut på Facebook och bad människor att visa försiktighet i sociala medier. 

Metro har sökt personen bakom sidan "I'm white".

Bilden har också gjorts om till ett meme med signaturen "WhiteMotivation" med text om hur Sverige är en "våldtäkts-huvudstad" och att "media mörkar sanningen". Viralgranskaren har tidigare skrivit om den svenska våldtäktsstatistiken här: 

Här är sanningen bakom statistiken för "våldtäktslandet" Sverige

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro