ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, det här är inte "exempel från vänstern" på hur svenska flaggan borde se ut

Hugo Ewald · 24 Apr 2017
Uppdaterad 24 Apr 2017
Bilden kommer från en högerpopulistisk blogg.

Bilden kommer från en högerpopulistisk blogg. Foto: Skärmdump/Metro


Just nu sprids en flera år gammal bild från en högerpopulistisk sajt i stora Facebookgrupper. Bilden som föreställer variationer på den svenska flaggan med den muslimska halvmånen påstås vara "exempel från vänstern". Och många tror på det.

klar

Artikellänk är kopierad

”Många vänsteraktivister vill att vi byter ut flaggan. Det de hakar upp sig på är framförallt korset då det tydligen kränker många svenskar. Jag är inte kristen men tycker nog vi behåller den gamla. Se här några exempel från Vänstern. Godnatt Sverige.” Så skrev skaparen till den stora Facebookgrupp som tidigare hette ”Stå upp för Peter Springare” men nu heter ”Stå upp för Sverige” i ett inlägg som publicerades under söndagskvällen och sedan dess fått över 1 700 interaktioner på Facebook.

Ett närmast identisk inlägg publicerades av administratören till ”Den största gruppen på Facebook” under måndagen.

”Många vänsteraktivister vill att vi byter ut flaggan. Det de hakar upp sig på är framförallt korset då det tydligen kränker många svenskar. Se här några exempel från vänstern.”, skriver mannen och avslutar med en länk till sexleksaksbutiken som gruppen marknadsför och som Metro tidigare skrivit om.

Båda inläggen innehåller en serie variationer på den svenska flaggan, alla med den halvmåne som blivit en känd symbol för islam och som många länder har i sin flagga. Över bilden står det ”Kanske dags att ta fram en ny flagga?”.

I kommentarsfältet är många upprörda, även om många också ber om att få se källan till bilden eller skriver att det är en bluff.

”Rödvinskommunisterna kan dra åt helvete, ingen rör min flagga.”, ”Detta är helt enkelt skamligt! Man får inte skymfa svenska flaggan och låta invasorerna [sic!] tro att de har vunnit!”, ”Ingen jävel ska röra vår flagga”. Så lyder några av kommentarerna i kommentarsfältet.

Flera är dock kritiska till bilden. ”Vem har ursprungligen publicerat detta? Verkligen nyfiken på detta! Det är givetvis vedervärdigt och högst troligen avsiktligt så, för att ”provocera”, skriver en person. ”Är det någon som är så urbota dum att den tror på detta”, skriver en annan.

Så var kommer bilden ifrån? Är det förslag ”från vänstern” om hur den svenska flaggan borde ändras?

Nej. Bilden kommer ursprungligen från ett flera år gammalt blogginlägg som publicerades 2010. I inlägget, som utgick från en DN-artikelom en konstgrupp som tillverkat nya svenska flaggor, någonting som bloggförfattaren såg som del av ”den massiva propaganda som förs för att öka acceptansen hos svenskarna för ett utbyte av befolkningen”. De flaggorna såg dock inte alls ut som de som visas i bilden som nu sprids.

Längre ned i inlägget står det som följande. ”För ett par år sedan – då jag började ana vart vi var på väg – så gjorde jag detta ”på kul” följt av bilden som nu sprids.

Så nej, bilderna på svenska flaggan med halvmåne kommer inte alls från några ”inom vänstern”. Bilden kommer istället från en högerpopulistisk blogg och är minst 7 år gammal.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro