ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, det här är inte muslimer som attackerar en julgran i Sverige

Åsa Larsson · 16 Nov 2016
Uppdaterad 16 Nov 2016

En video som visar hur personer inne i en shoppinggalleria klättrar i en julgran har fått spridning på nätet – där påstås att det rör sig om muslimer som "attackerar" en julgran och att det rör sig om Sverige. Men det stämmer inte.

klar

Artikellänk är kopierad

I filmen syns unga män klättra upp i trädet och dra i dekorationerna. "Ut ur vårt land", skriver en Facebook-användare om "nyheten" som sprids på amerikanska högersajter. Vilket land det rör sig om verkar dock variera beroende på vem det är som sprider "nyheten". På en del håll påstås att det rör sig om Sverige, på andra utgår läsare från att det handlar om någon stad i USA.

Händelsen inträffade dock i shoppinggallerian Mall of Arabia i Kairo i samband med den koptiska julen 7 januari tidigare i år.

– Det är konstigt att den fått spridning i USA och Europa nu, det var mer än ett år sedan, säger journalisten Passant Darwish till Viralgranskaren.

Passant Darwish arbetar på den egyptiska tidningen Ahram Online och säger till Viralgranskaren att påståendena som nu sprids är grovt överdrivna.

– De här ungdomarna är bara vandaler, de drog nytta av den slappa säkerheten och klättrade upp i trädet och drog ner belysningen. Enligt några tidningar så stal de dekorationer.

Bilden bekräftas av Amr Adel på tv-kanalen al-Jazira, vars familj bor i närheten av den aktuella gallerian. Enligt honom förekommer vandalisering bland annat på grund av bristen på ordningshållande personal efter revolutionen.►LÄS MER: Nej, julbelysning förbjuds inte för att ”muslimer inte ska bli upprörda” Båda lyfter upp det faktum att Mall of Arabia ligger i ett rikt område, med så kallade "gated communities" (grindsamhällen) med murar och vakter, och i närheten ligger fattigare bostadsområden. Motsättningar i samhället har eskalerat och resulterat i utbrott av vandalisering av de rikas egendomar, enligt Amr Adel. 

Passant Darwish poängterar att händelsen fått uppblåsta proportioner på nätet.

– Inget förstördes utöver julgranen, inga butiker drabbades. Vandalismen var minimal och det berörde inga andra delar av landet. Det var inte heller en sekteristisk handling, alltså muslimer mot kristna, det var bara sabotage, säger hon.

På olika håll på nätet har teorin lyfts fram att det rör sig om en slags julgransplundring, men det stämmer inte heller, enligt Passant Darwish.

Filmens virala spridning följer samma stigar som ett falskt påstående att Sverige förbjuder julpynt för att inte förarga muslimer, en historia som Viralgranskaren skrivit om här.

Viralgranskaren har sökt företrädare för Mall of Arabia.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro