ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, det här bevisar inte att "en vit kvinna eller flicka våldtas av muslimer i Europa var 4,8:e sekund"

Hugo Ewald · 27 Feb 2017
Uppdaterad 27 Feb 2017
 Problemet med matematik och statistik är att du kommer att få missvisande resultat om du använder sig av missvisande eller felaktiga grundsiffror.

Problemet med matematik och statistik är att du kommer att få missvisande resultat om du använder sig av missvisande eller felaktiga grundsiffror. Foto: Skärmdump/Metro


En artikel som delats 38 000 gånger från en högerextrem sajt påstår sig via matematik och statistik kunna belägga att muslimer i Europa våldtar vita kvinnor var 4,8:e sekund. Men matematiken sajten använder sig av är så vinklad och felaktig att siffrorna egentligen inte säger något alls om verkligheten.

klar

Artikellänk är kopierad

”En vit kvinna eller flicka våldtas av muslimer i Europa var 4,8:e sekund”. Så lyder rubriken till en artikel publicerad på den högerextrema sajten ”European civil war” som fått närmare 38 000 interaktioner på Facebook. Texten publicerades ursprungligen på den identitära sajten Counter-Currents i november 2015, och har sedan dess återpublicerats på flera anti-muslimska och högerextrema webbsidor.

Artikeln försöker använda sig av matematik och statistik för att driva en tes om att Sverige, och Europa, är utsatta för en våldtäktsvåg genomförd av muslimer, någonting som. Påståendet om att Europa skulle vara inne i ett inbördeskrig är i sig en del av den bredare Eurabia-konspirationsteorin, som påstår att Europa är på väg att bli dominerat av muslimer och islamister.

Enligt artikeln våldtas alltså ”en vit kvinna eller flicka” av ”muslimer” i Europa var 4,8:e sekund. Så, hur kommer artikeln fram till denna siffra?

1. ”Västeuropas befolkning är ungefär 409 miljoner”.

Vad som egentligen utgör Västeuropa är en omdebatterad fråga. Enligt FN:s definition inkluderas Belgien, Frankrike, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Nederländerna, Schweiz, Tyskland och Österrike till ”Västeuropa”. Befolkningen i dessa länder är drygt 190 miljoner. Väljer man att räkna Västeuropa som ”västblocket” under kalla kriget och inkluderar till exempel Sverige och Norge, kommer man till en siffra som ungefär motsvarar artikelns.

2. ”1 000 kvinnor och barn våldtogs i Sverige av muslimer under 2013”.

Det är här artikeln börjar att föra sig med falska och obekräftade påståenden. Påståendet om att 1 000 kvinnor skulle ha våldtagits av muslimer bygger på Brottsförebyggande rådet, BRÅ:s, statistik för de första månaderna under 2013.

Påståendet kommer från ett inslag som P4 Stockholm publicerade i augusti 2013. Där redovisas det att 1 000 våldtäkter anmälts i Stockholms län under 2013 års första sju månader. 300 av dessa anmälningar gällde våldtäkter av flickor under 15 år.

Siffrorna gäller alltså bara Stockholms län, och inte Sverige i sin helhet. Totalt under 2013 anmäldes 1 646 våldtäkter i Stockholms län. Siffran för Sverige i stort under 2013 är 6 017.

Foto: Brå

Att blanda ihop Stockholm och Sverige är dock inte det stora felet sajten gör här. Siffrorna för anmälda våldtäkter säger ingenting om vilken religion eller hudfärg de misstänkta gärningsmännen eller de som anmält brotten har. Sverige kategoriserar heller inte människor efter religion eller etnicitet i brottstatistiken.

Ändå förutsätter artikeln att alla de misstänkta våldtäkterna genomförts av muslimer, och att alla offer är vita kvinnor eller flickor, någonting som varken Sveriges Radio-inslaget eller Brå:s siffror på något sätt antyder. De undersökningar som genomförts av BRÅ, den senaste 2005, har visat att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken, men det betyder på intet sätt att alla som begår sexuella övergrepp skulle vara muslimer.

Sajten väljer sedan att förutsätta att alla anmälda våldtäkter är faktiskt våldtäkter och att resten av Västeuropa har precis samma andel anmälda våldtäkter. De kommer således fram till siffran att 6,2 miljoner vita kvinnor och barn våldtas av muslimer i Europa varje månad. Ur detta tas sedan påståendet att en vit kvinna eller ett vitt barn våldtas var sjunde minut i Europa av en muslim.

Artikeln går sedan vidare genom att använda sig av det sexslaveri som visade sig ha förekommit i den brittiska staden Rotherham mellan 1997 och 2013.

Mellan 1997 och 2013 ska totalt 1 400 barn ha utnyttjats sexuellt av olika gäng av män i staden. Genom att utgå från att alla dessa 1 400 barn våldtogs 200 gånger kommer man fram till att ett barn ska ha våldtagits ungefär en gång i halvtimmen under perioden 1997-2013, en siffra som kan anses vara rimlig utifrån den myndighetsrapport som hänvisas till.

Artikeln förutsätter sedan att situationen i Rotherham också äger rum i hela Europa, men att problemet är en tiondel av det i Rotherham. Man kommer således fram till siffran som återspeglas i rubriken, ”En vit kvinna eller flicka våldtas av muslimer i Europa var 4,8:e sekund”.

Matematik och statistik är två mycket användbara verktyg, för opinionsbildare och för journalister. Problemet med matematik och statistik är dock att du kommer att få missvisande resultat om du använder sig av missvisande eller felaktiga grundsiffror. Det finns inga belägg för att hela Europa skulle ha samma andel våldtäkter, det finns inga belägg för att alla som våldtar är muslimer, det finns inga belägg för att alla som våldtas är vita kvinnor. Precis som artikeln medger är det dock så att siffran på antalet anmälda våldtäkter under ett år inte nödvändigtvis speglar verkligheten, eftersom mörkertalet är så pass stort när det gäller våldtäkter.

Viralgranskaren har inte svaret på hur många våldtäkter som äger rum i Europa per minut, inte heller hur många av offren som är vita kvinnor och hur många av gärningsmännen som är muslimer. Det Viralgranskaren kan säga är att räknemetoden ”European civil war” använder sig av är missvisande och vinklad, och leder till ett resultat som inte speglar verkligheten.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro