ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, det här brutala rånet skedde inte i en svensk kyrka

Åsa Larsson · 3 Jan 2019
Uppdaterad 28 Jan 2019

Ibland används händelser som skett för länge sedan eller på helt andra platser i syfte att stärka en redan existerande uppfattning om Sverige i utlandet. Just nu sprids en film från ett kyrkoöverfall i USA – men som påstås föreställa Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

En kvinna har delat en video på Facebook som fått över 15 000 delningar och hon hävdar att den föreställer ett överfall på en äldre kvinna i en kyrka i Sverige.

Sedan videon lades upp för två veckor sedan har många från olika delar av världen delat den med kommentarer som handlar om flyktingar och vad man uppfattar som situationen i Sverige. ”Sverige är nu officiellt ett sk!thål!” ”Vill vi verkligen ha hit den där skiten??” ”Multikulturalism…”

Men det är en gammal video som föreställer ett våldsbrott i St Cecilia-katedralen i Omaha i USA 2015. Den överfallna kvinnan stod i vestibulen till kyrkan när hon attackerades av två män. Den ena snappade åt sig hennes väska och den andra slog till henne i ansiktet. Hon föll och slog sig mot en bordskant. Till den lokala tv-kanalen sade församlingens präst att kvinnan sagt att det inte var någon fara, trots blåtiran, och att hon ville be för gärningsmännen.

Sprids i svenska grupper

Filmen har även delats av många svenskar och flera gånger i bland annat Facebook-gruppen Stå upp för Sverige där den fått hundratals interaktioner. En del av de som kommenterar har utgått från att det rör sig om Sverige och skrivit saker som ”Dessa grisar ska absolut bort från Sverige! Nu!” och ”Lövens guldpojkar”.

Andra påpekar att filmen faktiskt föreställer USA och har flera år på nacken.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro