ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, det här citatet verkar inte vara från Vladimir Putin – utan från en georgisk Donald Trump-sajt

Hugo Ewald · 4 Apr 2017
Uppdaterad 4 Apr 2017
Departed.co är en sajt av den typen som ofta sägs ha påverkat det amerikanska presidentvalet 2016.

Departed.co är en sajt av den typen som ofta sägs ha påverkat det amerikanska presidentvalet 2016. Foto: Skärmdump/Metro


I samband med det misstänkta terrordådet i S:t Petersburg under måndagen började ett påstått citat från Vladimir Putin att cirkulera. "Jag svär, alla muslimer kommer vara döda inom en halvtimme om de bombar Ryssland", ska Putin ha sagt. Men citatet verkar vara helt påhittat, och började spridas av falska nyhetssidor i juli 2016.

klar

Artikellänk är kopierad

Under onsdagen ägde ett bombdåd rum i S:t Petersburg. När den här artikeln skrivs är den senaste uppgiften att åtminstone 14 personer ska ha avlidit av attacken, enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Ria.

LÄS MER: Här är historien bakom Putins tuffa ”citat” om terrorister

Som alltid är fallet när allvarliga händelser äger rum så sprids olika former av påståenden med tveksam sanningshalt. Den här gången är det ett citat som tillskrivs Rysslands president Vladimir Putin som cirkulerar på sociala medier och har gjort stort avtryck på bland annat Reddit och Twitter.

”Jag svär, alla muslimer kommer vara döda inom en halvtimme om de bombar Ryssland”, påstås Putin ha sagt i bilden som cirkulerar och som sägs komma från en sajt med namnet ”Departed”.

Några av sajterna som publicerat i princip identiska artiklar.
Några av sajterna som publicerat i princip identiska artiklar.Foto: Skärmdump

Besöker man Departed finns onekligen en artikel med det namnet på sajten. Men sajten innehåller inga som helst källor som styrker att Putin skulle ha sagt de orden. Istället är artikeln en närmast identisk kopia av en artikel som publicerades av den brittiska tabloiden Daily Express den 9 december 2015.

Artikeln i Daily Express innehåller inte det spridda citatet utan handlar om att Ryssland börjat engagera sig i det syriska inbördeskriget. Det enda citatet från Putin i artikeln är ett uttalande Putin gjorde i samband med Parisattackerna 2015: ”De tragiska händelserna i Frankrike visar att vi behöver gå samman för att förhindra terror.”

Departed är en sajt som ofta sägs ha påverkat det amerikanska presidentvalet 2016. Artiklarna är hårt vinklade och Trump-positiva, och felaktiga påståenden som att Trump nu ska ”förbjuda” Obama sprids vilt. Som de flesta sajter av den typen är innehållet byggt på kopierat material.

Departed.co är den första sajten som spridit påståendet om Putins citat. Den 26 juli publicerades artikeln, som sedan kom att spridas via Twitter med hjälp av flera automatiskt styrda Twitter-konton Viralgranskaren kartlagt. Snart började andra liknande sajter också publicera artiklar med citatet som sedan spreds vidare på samma sätt.

Bakom departed.co står en privatperson i Georgien som också äger liknande sajter som ”Americanpresident” och ”Dailynewsposts”. Viralgranskaren lyckas nå honom. Han bekräftar att han är personen som registrerat sajterna, men säger att han inte kan prata.

– Jag är upptagen, ring mig senare, säger han till Viralgranskaren.

Viralgranskaren har gått igenom ryskspråkiga källor, men hittar inte det påstådda citatet någonstans. Bara ett ryskspråkigt forum har refererat till påståendet på ryska, men i sammanhanget av att påståenden som sprids av icke-ryska internetanvändare om Ryssland diskuteras.

Viralgranskaren har tidigare rapporterat om hur det amerikanska presidentvalet kom att domineras av sajter som spred falskt material. Sajter som ofta drevs och drivs i länder som Makedonien och Bulgarien med syfte att samla in stora mängder klick från Donald Trumps anhängare, och som ofta lyckats få hundratusentals delningar på sina artiklar.

Som Viralgranskaren tidigare kunnat berätta om, går det i dag att tjäna sitt uppehälle genom att sprida falska påståenden på nätet. Med hjälp av verktyg som Googles Adsense kan vem som helst tjäna pengar genom att låta Google sköta annonseringen på sin webbsida. Du lägger in en eller flera annonsrutor från Google som sedan visar besökarna reklam.

Sedan delar du och Google på pengarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro