ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, det har inte gjorts en wurst med Conchitas ansikte

Maria Forsström · 14 Maj 2014
Uppdaterad 27 Maj 2014

Nog för att vi önskar att denna wurst som föreställer Eurovisionvinnaren Conchita Wurst vore på riktigt, men så roligt ska vi inte ha det. Korvbilden är förstås manipulerad.

klar

Artikellänk är kopierad

En bild på några korvar med Eurovisionvinnaren Conchita Wursts ansikte sprids nu med rasande fart på Twitter och Facebook. Men hur mycket vi än skulle önska att det vore sant så får vi tyvärr inte ha så roligt.

Korvbilden ifråga är såvitt Metro kunnat utröna en photoshopmanipulation av en bild från 2007 på en korv från, enligt prislappen, 21 april 2005. Däremot är inte Conchita Wurst den första att ha sitt ansikte på en korv. Tvärtom har en påhittig tysk charkuterist vid namn Reinert sedan länge givit sina korvar mönster, formar och ansikten. Till exempel ett clownansikte, som det är på originalbilden till den virala.

Inte nog med det. 2011 lanserade korvfabrikören en Facebookkampanj med en app där de uppmuntrade folk att göra korvar av sina ansikten och använda bilden som profil. Den appen verkar numera vara ur funktion, men bilder från kampanjen finns fortfarande kvar, och för den intresserade kan man här hitta instruktioner om hur man får ett korvfejs.

Vem som var först med att göra en Conchita Wurst-wurst har tyvärr inte gått att lista ut då folk på internet generellt är dåliga på källhänvisningar.

Kuriosa: Något senare försökte sig Reinert på en annan kampanjstrategi – en modelltävling med mer eller mindre avklädda män i olika korvsituationer. Metro har i nuläget ingen information om hur den kampanjen lyckades.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro