ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, det har inte hittats någon ärtsoppa i Erik XIV:s mage

Simon Krona · 7 Mar 2018
Uppdaterad 7 Mar 2018

På historielektionerna har många av oss fått höra att Erik XIV dog av förgiftad ärtsoppa. Och visst dog han av gift, men att det var blandat med just ärtsoppa finns det inga belägg för. Det förklarar Petter Ljunggren, pedagog på Historiska museet.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik XIV blev förgiftad, men exakt hur det gick till är okänt, berättar Petter Ljunggren, pedagog Historiska museet.

När Erik XIV tog över makten från sin pappa Gustav Vasa 1560 hade han många bekymmer, berättar Petter Ljunggren, pedagog Historiska museet, i ett avsnitt av Historiegranskaren.

Hans planer på att slå ihop England och Sverige genom ett äktenskap gick i stöpet. Och när han senare skulle gifta sig med sin älskarinna Karin Månsdotter, som varken var adelsflicka eller prinsessa, så var det droppen för hans bror Johan III.

LÄS MER
Nej, Erik XIV var inte den fjortonde kung Erik

Erik XIV fängslades och Johan III tog över kronan.

Nio år senare dog plötsligt Erik när han sitter fängslad i Örbyhus slott i Uppland. Snart började det gå rykten om att Erik hade blivit mördad. Hertig Karl, Johans yngre bror, kritiserade bland annat kungen i brev för att ingen av landets höga herrar hade varit med vid dödsbädden – det banade ju väg för ryktesspridning kring Eriks död.

Det dröjde till 1620-talet innan ryktet om den förgiftade ärtsoppan fick fart genom historieskrivaren Johannes Messenius.

1958 grävdes Erik XIV:s grav upp, och man kunde efter undersökningar av kvarlevorna konstatera att han dog av arsenikförgiftning. Men det fanns inga spår av ärtsoppa i hans mage.

Trots det framställs ofta uppgiften om förgiftad ärtsoppa som fakta. Till och med Historiegranskaren själva råkade vidarebefordra uppgiften i ett tidigare avsnitt om Erik XIV. Den videon är nu rättad.

Det återstår med andra ord många obesvarade frågor kring Erik XIV:s död. Men det finns en huvudmisstänkt, som fortfarande kan ha sett Erik XIV som ett hot.

– Det skulle kunna ha varit Johan III som mördade honom. Vi vet det inte, men det är högst sannolikt, säger Petter Ljunggren.

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Krona
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro