ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, det här trafikkaoset är inte orsakat av Pokémon Go

Hugo Ewald · 13 Jul 2016
Uppdaterad 13 Jul 2016
Nej, Pokémon har ingenting med det här att göra.

Nej, Pokémon har ingenting med det här att göra. Foto: Skärmdump/Montage


I en viral video kan man se hur hundratals personer springer ut på en motorväg vilket orsakar ett trafikkaos. Videon påstås föreställa personer som spelar spelet Pokémon Go. Men egentligen visar videon en protest i amerikanska Oakland.

klar

Artikellänk är kopierad

"Rare Pokemon (Mewtwo) found on the I-880". Så lyder rubriken till en video som publicerades på Facebook under söndagen och som i skrivande stund setts över 6 miljoner gånger. I videon syns hundratals personer springa ut på en motorväg, vilket leder till ett trafikstopp. ► LÄS MER: Så spelar du Pokémon Go i Sverige redan nu

Videons rubrik antyder att det som skildras är ett resultat av att en stor mängd människor hittade en sällsynt Pokémon i det nya och redan omåttligt populära spelet Pokémon Go, och tävlar om att lyckas fånga den först. Men det stämmer inte. Videon kommer istället från den demonstration som ägde rum i den amerikanska staden Oakland den 7 juli. 

Demonstrationen var en reaktion på de två dödsfall som ägt rum dagarna innan där två svarta män oberoende av varandra skjutits ihjäl av polis. Runt 1 000 demonstranter tog sig fram till och blockerade framfarten på motorvägen I-880 och skrek slagord som "Black lives matter". Det rapporterades av bland annat LA Times.

Först på fredagmorgonen den 8 juli kunde motorvägen öppnas igen.► LÄS MER: Nej, nyfödda kommer inte få mikrochip inopererade 2017

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro