ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, det serveras inte halalslaktat kött på McDonalds

Jack Werner · 2 Sep 2014
Uppdaterad 27 Okt 2016
Skärmdumpar från några av de blogginlägg som spritts om McDonalds-ryktet.

Skärmdumpar från några av de blogginlägg som spritts om McDonalds-ryktet.


En spridd bloggpost gör gällande att svenska McDonalds serverar halalslaktad kyckling, men det stämmer inte enligt en presstalesman.

klar

Artikellänk är kopierad

”Skickade e-post till McDonalds efter rykte om att de serverar halal-slaktad mat. Det gör de!”

Så inleds en bloggpost från oktober 2009, som i dagarna börjat cirkulera igen. Med sina 26 000 interaktioner på Facebook har den nått tiotusentals svenskar.

I bloggposten återges en mejlväxling mellan en privatperson och en talesperson för McDonalds, där den sistnämnda säger att snabbmatsrestaurangen köper in kyckling från ett halalslakteri i Danmark.

Men enligt Hampus Knutsson, tillförordnad presschef på McDonalds, är detta helt fel.

– De senaste dagarna har inläggen i sociala medier ökat i samband med att ett fem år gammalt inlägg har fått nytt liv. Det gamla inlägget återger tyvärr ett otydligt svar som handlar om vår kyckling och jag tror att det är grunden till att det väckts frågor, säger han till Viralgranskaren.

Ryktet att McDonalds skulle servera halalslaktad kyckling har sedan det publicerades på bloggen i oktober 2009 spritt sig till flera andra forum och bloggar, många av dem främlingsfientliga. McDonalds har dessutom fått flera frågor om saken på Facebook.

– Vi har inte ställt kravet på våra leverantörer att de ska hålla sig med halalslaktat kött. Det innebär att vi inte kan kalla köttet vi serverar halalcertifierat. Vi ställer egna, rätt långtgående krav på köttets kvalitet, och att det ska följa alla lagar och regler om djurhållning, slakt och livsmedelshantering, säger han.

Slakteriet som pekas ut i bloggposten heter Danpo, ligger i Danmark, och har enligt Knutsson en typ av halalcertifiering – men som McDonalds inte utnyttjar för sina kycklingprodukter.

– De kycklingprodukter vi köper från Danpo är inte halal eftersom de kommer från flera olika slakterier. Vi köper bara kycklingprodukter från noga utvalda ansvarsfulla företag och det är självklart att alla de djur som slaktas på de av oss godkända slakterierna blir fullständigt bedövade enligt de lagar och regler som finns, säger han.

Tidigare i år har flera rykten cirkulerat om McDonalds, bland annat att de skulle använda människokött i sin mat. Detta har flera gånger om befästs som felaktigt. Men Hampus Knutsson vill inte spekulera i varför rykten kring snabbmatskedjan är så vanliga.

– Det vet jag inte, men vi försöker svara på alla frågor vi får.

Missuppfattningarna kring halalslakt är många. Viralgranskaren har tidigare tittat på hur fakta ser ut kring halalslakt i Sverige.

Då sade Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens rätt, att det inte var mycket skillnad mellan halal- och vanlig slakt här.

– Slakt utan bedövning är ju fruktansvärt för djuren, men i Sverige följer halalslakten den svenska djurskyddslagen. Och i Europa är det verkligen inte bara djur som slaktas enligt halal som inte bedövas, sade Björkbom då.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro