ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, det spridda citatet stämmer inte – det är ett gammalt skämt

Johan Wikén · 22 Aug 2018
Uppdaterad 22 Aug 2018
Det är inte bara Stefan Löfven som har fått agera huvudperson i det gamla skämtet.

Det är inte bara Stefan Löfven som har fått agera huvudperson i det gamla skämtet. Foto: Skärmdump Facebook


En bild på en äldre kvinna som påstås ge ett syrligt svar till Stefan Löfven har fått spridning de senaste dagarna. Men det är en skämtbild med ett påhittat citat – som många har tagit för sanning. Den nuvarande statsministern är inte den enda politikern som har fått agera huvudperson i det gamla skämtet.

klar

Artikellänk är kopierad

Under statsministerns besök på äldreboendet får den äldre kvinnan frågan om hon ska rösta på Socialdemokraterna.

”Nej! Det är mina ben det är fel på, inte huvudet”, blir hennes svar.

Bilden med det fyndiga och syrliga svaret har delats över 1 000 gånger de senaste dagarna. Men bilden är manipulerad – och det är ett gammalt skämt.

Användaren som har lagt upp bilden skriver själv i kommentarsfältet att det är satir. Men den informationen har missats av många som delat bilden vidare.

LÄS MER
3 falska påståenden om valrörelsen 2018

I SVT:s inslag som bilden är hämtad ifrån är statsministern på besök på ett äldreboende söder om Stockholm tillsammans med äldreministern Lena Hallengren, S. Frågan som ställs till den äldre kvinnan är: ”Vad ska man säga när statsministern är här?”

Enligt textningen i SVT:s klipp svarar hon: ”De sa åt oss att säga att det är jättebra. Men det kan man inte göra, för det är fel här också”.

Så här lät den verkliga konversationen i SVT:s klipp.
Så här lät den verkliga konversationen i SVT:s klipp.

Det påhittade citatet i den välspridda bilden är ett gammalt skämt som har cirkulerat i många år. Den första versionen av skämtet som vi hittar på nätet publicerades den 15 april 2008 på en sajt som listade roliga historier. Då lät det så här:

”Den gamla damen stod länge och tvekade i gathörnet. Trafiken var livlig och hon vågade sig inte över. Kommunfullmäktiges ordförande råkade komma förbi, tog den gamla damen under armen och eskorterade henne över gatan.– Tack ska han ha, det var vänligt.– Åh det var så lite så. Men nu kanske damen röstar på mig vid nästa val?– Ånej, det är mina ben det är fel på, inte på huvudet!”

Sedan dess har flera politiker fått agera huvudperson i skämtet, däribland Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin. Nu var det alltså Stefan Löfvens tur.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro