ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, det var inte enbart män som stred förr i tiden

Simon Krona · 26 Feb 2018
Uppdaterad 26 Feb 2018

Män passar bra inom militären, medan kvinnor passar bättre i hemmet och vården. Ungefär så har attityderna sett ut i Sverige – trots att många kvinnor stridit genom historien. I det senaste avsnittet av Historiegranskaren berättar Petter Ljunggren på Historiska museet om några av dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns flera exempel på kvinnor som bröt mot normerna.

Trots att många kvinnor stridit genom historien dröjde det till 1989 innan kvinnor fick tillträde till alla militära befattningar i Sverige.

LÄS MER
Nej, vikingarna var inga lortgrisar som inte brydde sig om sitt yttre

Innan dess argumenterades det flitigt för att de inte skulle få arbeta inom försvaret. Kvinnor på skepp betydde otur. Deras livmödrar skulle skrumpna om de studerade. Det var männens uppgift att skydda dem – inte tvärtom.

Men ett argument var särskilt viktigt.

– Framför allt var det en föreställning om att könen tillhörde olika samhällssfärer, män i politiken och militären, kvinnor i hemmet och vården, säger Fia Sundevall, forskare inom ekonomisk historia på Stockholms universitet till Försvarsmakten.

I det senaste avsnittet av Historiegranskaren berättar Petter Ljunggren, pedagog på Historiska museet, om kvinnorna som bröt mot normerna genom historien. Jeanne D’Arc, Kristina Gyllenstierna och Matilda av Toscana är några av exemplen.

I dag utgör kvinnorna ungefär 16 procent av Försvarsmaktens personal. Bland officerarna är 7 procent kvinnor.

Se alla avsnitten av Historiegranskaren här.

pil
Historiegranskaren

Falska påståenden och missuppfattningar har spridits i alla tider. I videoserien Historiegranskaren tar vi upp olika missuppfattningar om historien och lägger fram fakta.

Bakom videoklippen står Metros Viralgranskaren och Historiska museet.

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Krona
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro