ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, det verkar inte som att ett fackeltåg mot rasism kommer äga rum i Västerås

Hugo Ewald · 12 Aug 2015
Uppdaterad 12 Aug 2015

I ett väldigt delat inlägg på Facebook påstås det att ett fackeltåg mot rasism ska äga rum i Västerås i samband med det så kallade IKEA mordet. Men det finns lite som tyder på att evenemanget faktiskt kommer äga rum.

klar

Artikellänk är kopierad

I ett inlägg som på Facebooksidan Krossa åsiktskorridoren som nu delats nästan 15 000 gånger och gillats närmare 40 000 gånger retar sig skribenten på att ett fackeltåg påstås anordnas i Västerås i samband med de så kallade IKEA-morden.

”Jag förstår mig inte på Sverige. Ett dubbelmord skedde igår på IKEA i Västerås. På torsdag kommer det ske ett fackeltåg mot rasism till följd av detta, för att "motverka de mörka krafter som kommer utnyttja detta" ... varför går vi inte i fackeltåg mot våld”, står det i inlägget.

I kommentarsfältet till inlägget länkar personen bakom Facebooksidan till ett nu nedtaget Facebookevent. Eventet, med namnet ”Fackeltåg mot rasismen 13/8” skrev följande i sin beskrivning:

”Efter det hemska dådet på IKEA i Västerås kraftsamlar vi nu i ett fackeltåg mot rasismen. Det är i denna svåra stund ytterst viktigt att vi fokuserar på rätt saker och tar avstånd från rasismen och splittringen i samhället”.► LÄS MER:  Räkneexempel om invandrares bidrag ett "hopkok"

Personen bakom evenemanget bor enligt Facebook inte i Västerås utan i Flen, och har ett namn som förmodligen är falskt då hans Facebook-webbadress är identisk till den första raden i en Magnus Uggla-låt. Någon med det namnet finns heller inte i Flen eller omnejd.

- Vi har inte fått någon ansökan om demonstrationstillstånd. Om  tanken är att det ska vara ett fackeltåg så vill vi gärna att personen skickar in en ansökan. Och så länge vi inte fått det kommer vi utgå från att det inte blir någon, säger Victoria Holmgren, pressekreterare för Polisområde Västmanland till Viralgranskaren.

Till Nyheter24 säger Maria Rundström som arbetar på tillståndsenheten att det inte inkommit någon ansökan om offentlig sammankomst till Polisen. Allmänna sammankomster på offentliga platser får inte anordnas utan tillstånd.

Inlägget spelar förmodligen på ett uttalande från polisen om att inte låta ”mörka krafter” utnyttja knivmorden på IKEA för sin egen vinning.

Texten uppdateras.

► LÄS MER:  De äger de stora Facebooksidorna – egentligen

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro