ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, detta är inte Valmyndighetens konto på Twitter

Jack Werner · 10 Apr 2014
Uppdaterad 27 Maj 2014
Nej, detta är inte Valmyndighetens konto på Twitter

Nej, detta är inte Valmyndighetens konto på Twitter


Twitterkontot @2014valet använder statliga Valmyndighetens logga, och har över 1600 följare. Men vem som ligger bakom det vet ingen.

klar

Artikellänk är kopierad

"Vilka väljargrupper tror ni avgör EU-valet?" "Vilka frågor tror ni blir viktigast i valen?" "Dagens #svpol är att Anders Borg har klippt av sig hästsvansen."

Det är några av tweetsen som skickats ut från kontot @2014valet, en twittrare med över 1600 följare som varit aktiv sedan i november 2013. Som profilbild använder kontot en logotyp som tillhör Valmyndigheten, som har till uppgift att planera och genomföra val och landsomfattande folkomröstningar. 

Flera av dess tweets har blivit spridda långt utanför det egna flödet, mestadels harmlösa uppmaningar att engagera sig och gå och rösta. Men kontot tillhör inte Valmyndigheten, säger deras jurist Madeleine Kanold. Om något immaterialrättsbrott är begånget har hon svårt att fastslå, men de undersöker just nu hur de ska hantera kontot.

– Det finns två vägar, det ena är en rättslig väg, och sådana brukar kännetecknas av att det tar lång tid. Och det andra är att försöka komma i någon slags dialog med den som använder det. Det är väl många gånger det bästa, säger hon.

Hon vill inte säga definitivt om hon tycker det finns ett demokratiskt problem i användandet av bilden, som är varumärkesregistrerad tillsammans med namnet Valmyndigheten.

- Men vi är angelägna att ingen använder det här så man får uppfattningen att det är Valmyndigheten som uttalar sig.

Men skulle alltså @2014valet framåt hösten, då det drar ihop sig till riksdagsval, börja propagera särskilt för ett eller annat parti så är det bra att veta att det inte är en statlig myndighet bakom tangentbordet.

Vi har förgäves sökt personen bakom kontot @2014valet för en kommentar.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro