ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, din energidryck innehåller inte tjursperma

Mathias Gerdfeldter · 11 Apr 2014
Uppdaterad 3 Jul 2014

Foto: TT & Skärmdump från Dailybuzzfeed


Nej, taurinet i din Red bull, eller annan energidryck, kommer inte från tjursperma. Det kommer faktiskt inte från en tjur överhuvudtaget.

klar

Artikellänk är kopierad

En seglivad myt om energidrycker, särskilt Red bull, är att de skulle innehålla tjursperma eller -kiss som aktiv ingrediens. Ämnet "taurin" påstås vara just detta.

Exempelvis har denna länk från nyhetssajten Dailybuzzfeed (som ger ett minst sagt halvseriöst intryck) börjat cirkulera fritt, och har fått över en halv miljon interaktioner på Facebook. I ett okommenterat videoklipp ses en tjur mjölkas på sperma, som den tillhörande texten sedan påstår ska användas i framställning av Red bull. Ingen källa anges till varken filmen eller uppgifterna i texten.

Som startbild till filmen används ett foto från nyhetsbyrån Reuters, taget av fotografen Leonhard Foeger, på en österrikisk tjurspermabank där tjursperma utvinns till avel – alltså ett helt annat syfte än vad artikeln talar om.

Filmen i sig är svårare att verifiera, vilket gör den just ännu mer tveksam som källa. Den finns på Youtube, som en generisk film, utan avsändare, om hur tjursperma ”utvinns”. I vilket syfte framgång inte alls. De enda andra fall videoklippet tycks återkomma i är på liknande tveksamma ”nyhetssajter”, med samma ”skrämmande” budskap om tjursperma i energidrycker.

Så här är det: Taurin är en organisk syra som finns naturligt i många djurarters kroppar, bland dem människans. Ungefär en promille av din kroppsvikt består av taurin, som finns i bland annat gallan och muskelceller. Ett av taurinets viktigaste funktioner är att se till att din muskulatur – särskilt hjärtmuskeln – ska fungera. Det är helt enkelt en livsviktig syra.

Enligt Red bull själva tillverkas taurinet som används i deras energidryck syntetiskt, alltså i ett laboratorium. Det ska alltså aldrig ha varit inuti något djurs kropp, (återigen, enligt de uppgifter som finns att tillgå från Red bull själva), vilket kanske även kan lugna veganer som uppskattar energidrycken.

Om nu taurinet trots allt skulle komma från en tjurs kroppsvätskor (i så fall högst troligen gallan, inte sperman), skulle den inte vara farligare än det taurin du får i dig så fort du äter i princip vilket kött som helst.

Det finns otaliga studier kring ämnet. För dem som vill trippelkolla uppgifterna används många av dem som grund till denna Wikipediaartikel i ämnet.

För övrigt visar många studier även att taurin, i de doser de förekommer i vanliga energidrycker, inte har någon effekt alls på kroppen, vare sig positiv eller negativ.

Namnet taurin låter förresten ändå kanske lite tjurklingande, eftersom det mycket riktigt härstammar från latinets taurus, som betyder just tjur, eller oxe. Syran fick det namnet då den först upptäcktes i tjurgalla, av tyska forskare 1827.

klar

Artikellänk är kopierad

Mathias Gerdfeldter
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro