ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, din Facebook kommer inte hackas för att du accepterar en vänförfrågan

David Peterson · 27 Jan 2018
Uppdaterad 6 Apr 2018
Brevet som sprids.

Brevet som sprids. Foto: Skärmdump/Pixabay


Ett nytt kedjebrev om en "avancerad hacker" sprids på sociala medier. I brevet påstås att "hackern" kan komma åt ditt bankkonto om du eller någon av dina vänner accepterar personens vänförfrågan. Det stämmer inte.

klar

Artikellänk är kopierad

Meddelandet som de senaste dagarna fått ordentligt spinn påminner om tidigare kedjebrev som Viralgranskaren skrivit om. I höstas hette den påhittade hackern ”Fabrizio Brambilla”och i ännu tidigare versioner av brevet har personerna haft namn som Jayden K. Smith och Anwar Jitou.

I samtliga versioner av kedjebrevet påstås det att dina konton hackas och öppnas om du accepterar personens vänförfrågning. Det stämmer inte.

Liknande kedjebrev har spridits sedan 1990-talet, och har uppdaterats i samband med att nya webbtjänster och sociala medier tillkommit. Även sajten Snopes har skrivit om fenomenet. De skriver också att det inte finns någon fara med att du eller någon av dina vänner accepterar en vänförfrågan.

Skillnaden med det kedjebrevet som sprids nu är att personen som det varnas om finns på riktigt och bor i Sverige. Personen skriver på sociala medier att kedjebrevet som nu cirkulerar har skapats för att kränka och trakassera honom.

Det är ytterligare en anledning till att inte sprida vidare kedjebrev. Och återigen om Facebook eller något annat stort sociala medier-företag skulle utsättas för en stor hackerattack hade företaget meddelat om det via mail, via notifikationer eller på andra sätt, inte via ett kedjebrev.

Arkiv: Viralgranskarens före detta redaktör Hugo Ewald förklarar hur du ska tänka kring kedjebrev.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro