ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, din status kommer inte att bli offentlig på Facebook

Evelina Pålsson · 28 Jun 2016
Uppdaterad 22 Mar 2018
Gammalt kedjebrev om Facebook har fått spridning igen.

Gammalt kedjebrev om Facebook har fått spridning igen. Foto: IBL/Skärmklipp


Just nu cirkulerar en text på Facebook som du uppmanas att kopiera och klistra in i din status för att hindra Facebook från att göra dina bilder och statusar offentliga. Men texten är falsk och din status kommer inte bli offentlig.

klar

Artikellänk är kopierad

”Jag ger inte Facebook eller några andra enheter associerade med Facebook tillstånd att använda mina bilder, information eller tjänster, både tidigare och kommande” är en del av en text som cirkulerat på Facebook den senaste tiden.

Att texten fått spridning är inte konstigt. Texten avslutas nämligen med meningen att du ger ditt medgivande till användning av dina bilder och statusar om du inte publicerar uttalandet.

Men texten är falsk och som Viralgranskaren tidigare skrivit om går det inte att påverka Facebook genom att kopiera en status.

Den här texten har några år på nacken började enligt nyhetssajten Mashable spridas i november 2012 efter att Facebook offentliggjort sina riktlinjer för privat information. Facebooks uppdaterade riktlinjer handlade dock inte om att göra dina bilder offentliga. Uppdateringen handlade om att facebookanvändare inte längre skulle ges möjligheten att rösta om eventuella ändringar av sajtens regler utan endast ges möjlighet att kommentera.

Samma månad som texten började cirkulera gick Facebook ut och dementerade att denna status skulle fungera. Daniel Westman, doktorand i rättsinformatik på SU:s juridiska institution, har tidigare berättat för Viralgranskaren att relationen mellan dig som användare och Facebook bestäms av tvingande lagstiftning och framförallt användarvillkoren som du accepterar när du börjar använda tjänsten.

”FB:s rättigheter påverkas inte av denna text” skriver Daniel Westman i ett mejl till Metro när vi nu kontaktar honom om texten som nu cirkulerar.

I Facebooks användarvillkor står det bland annat ”Du äger allt innehåll och all information som du publicerar på Facebook och du kan styra hur det delas med hjälp av dina sekretess- och appinställningar.”

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro