ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, du "ärver" inte tidigare ägares böter om du köper en begagnad bil

Hugo Ewald · 29 Mar 2016
Uppdaterad 29 Mar 2016

Foto: Jessica Gow/TT/Skärmdump


I ett Facebookinlägg som delats tusentals gånger påstås det att personer som köper en bil som har skulder på sig kan komma att behöva betala skulderna. Det stämmer inte, däremot kan kronofogden komma att ta bilar som har stora bötessummor på sig, oavsett om privatpersonen som köpt bilen inte orsakat dem.

klar

Artikellänk är kopierad

"Visste du att en ny lag från förra året gör att om du köper en bil så följer den tidigare ägarens alla böter, obetalda trängselskatter mm. med bilen. Det blir alltså du som ny ägare till bilen som också tar över alla böter." Så lyder texten i ett Facebookninlägg som i skrivande stund delats knappt 3 000 gånger.

Inlägget baseras på en ny regel som började gälla i juli 2014, och som hade som syfte att bekämpa problemet med så kallade bilmålvakter.► LÄS MER: SVT spred fem år gammal övervakningsfilm – påstods föreställa Bryssel-explosion

En bilmålvakt är en person som formellt äger en bil som en annan person använder, och därmed blir skyldig att betala saker som trängselskatt och fortkörningsböter. En granskning som Sydsvenskan gjorde 2014 visade att så många som 10 procent av bilarna i Malmö ägdes av målvakter, målvakter som i vissa fall ägde tusentals bilar och hade skulder på flera miljoner kronor. 

– Eftersom målvakterna inte haft utmätningsbara tillgångar så händer det inte så mycket. Det här har varit ett stort ett problem i Malmö och till viss del Göteborg, säger Mikael Andersson som är pressansvarig på Transportstyrelsen.

De nya reglerna som Facebookinlägget syftar till innebär i grunden att om du som privatperson köper en bil som har skulder på över 5 000 kronor på sig så kan kronofogden komma att ta bilen för att täcka upp för skulderna. P-böter och skatter kopplas alltså till bilen i stället för ägaren, med syfte att minska användningen av så kallade målvakter. 

Enligt DN har dock inte de nya reglerna varit särskilt effektiva, och få bilar har beslagtagits. Bilmålvakterna finns fortfarande kvar och skaffar nya fordon. 

– Vi har inte resurser att åka runt och spana efter bilar. Tanken var att det i första hand skulle vara parkeringsvakterna som upptäckte bilarna, sa Johan Krantz, verksamhetscontroller på Kronofogden, till DN då.

Det nya systemet innebär dock inte att du som privatperson får på dig skulder som orsakats av någon annan. Det bekräftar både Transportstyrelsen och Kronofogden för Viralgranskaren.

– Du övertar aldrig en persons skuld och du kan aldrig bli skyldig att ta en annan persons skuld. Det som kan hända är att Kronofogden kan plocka bilen och sälja den i syfte att täcka skulderna, säger Mikael Andersson.

Mikael Andersson menar dock att personer i vissa fall har kommit att betala mindre skulder specifikt för att Kronofogden inte ska komma att ta bilen. Han menar därför att det är viktigt att kolla noga om en bil har skulder när du köper bilar i andra hand.

Ska du köpa en bil bör du därför ringa Transportstyrelsens kundtjänst på 0771 14 15 16 och säga bilens du ska köpas registreringsnummer. Du kan då få en ögonblicksbild av bilen och få reda på aktuella skulder och obetalda parkeringsböter som finns på bilen.► LÄS MER: Nej, det finns inga maskar i ditt Lipton-te

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro