ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, du får inte gratis snus om du kommenterar "ja tack"

Johan Wikén · 12 Nov 2018
Uppdaterad 12 Nov 2018
Några gratis snusdosor blir det inte för de som kommenterar.

Några gratis snusdosor blir det inte för de som kommenterar. Foto: Skärmdump Facebook


Skriv ja tack” i kommentarsfältet och få tio gratis snusdosor. Visst låter det bra? Tyvärr är erbjudandet för bra för att vara sant. Det är bara en av alla abonnemangsbluffar som spridits på Facebook den senaste tiden.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 9 november publicerades ett inlägg på Facebooksidan Snusnet.se med löften om gratis snus. De 2 000 första som kommenterar ”ja tack” i kommentarsfältet lovas 10 snusdosor helt gratis.

Den som delar bilden fördubblar chansen att vinna, står det också i inlägget. Över 600 personer hade på måndagen kommenterat under inlägget.

Men personerna bakom erbjudandet har ett dolt syfte med inlägget. Nämligen att lura in människor i dyra abonnemang.

Den som kommenterar under inlägget kontaktas personligen och uppmanas att klicka på en länk. Du uppmanas sedan att betala frakt på några kronor för att få ta del av ditt erbjudande.

Men i det finstilta står det att du tecknar ett abonnemang med en månadsavgift på 749 kronor eller liknande som automatiskt dras från ditt konto. Ett tillvägagångssätt som Viralgranskaren har skrivit om flera gånger tidigare.

Det finns flera tydliga tecken på att det handlar om en bluff, tecken som kan vara bra att känna till. Till exempel att Facebooksidan bakom inlägget är ny, den skapades den 30 september 2018 och har sedan dess publicerat flera sponsrade inlägg med liknande innehåll.

Texten i inlägget är även skriven på bristfällig svenska och verkar vara översatt via en översättningstjänst.

Vill du läsa mer om hur du avslöjar en blufftävling kan du läsa vår steg för steg-guide.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro