ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, du får inte shoppa på IKEA för 20 000 om du delar den här bilden

Anton Säll · 31 Maj 2016
Uppdaterad 13 Dec 2016
Inlägget som visas ovan är falskt.

Inlägget som visas ovan är falskt. Foto: Skärmdump, Facebook


Facebooksidan kommer inte från Ikea och du kan inte vinna 20 000 att shoppa för.

klar

Artikellänk är kopierad

”TÄVLING!! Nu har du chansen att tömma inne i vår butik på 20.000kr. För att delta måste du: 1.Gilla bilden, 2.Kommentera ”20000”, 3.Dela bilden. Vi drar en vinnare på sidan denna fredag. Lycka till!”

Så står det i ett inlägg som delas från vad som ser ut att vara en IKEA-sida på Facebook. Inlägget har delats över 8 000 gånger. Men informationen i inlägget stämmer inte.

Viralgranskaren har skrivit om flera olika liknande tävlingar tidigare. Det vanligaste är att det handlar om mobiltelefoner eller tv-spel, men det kan lika gärna vara möbler, kläder eller kontanter som ska ligga i prispotten, enligt inläggsförfattaren.

►LÄS MER: Delta inte i Facebooktävlingarna – de kan vara olagliga

Det stämmer alltså inte. IKEA har ingenting med tävlingen att göra.

— Vi ser allvarligt på att människor luras och att vårt varumärke missbrukas. Vi beklagar att det här hänt eftersom vi vill att alla ska kunna känna sig trygga med vårt varumärke. Vi undersöker och bevakar om och hur vi kan vidta åtgärder och uppmanar de som känner sig oroliga eller har frågor att kontakta IKEA kundtjänst, säger Emil Eriksson, presstalesperson för IKEA till Viralgranskaren.

►LÄS MER: Nej, du behöver inte vara orolig när du använder handdiskmedel.

Det är dessutom inte lagligt att anordna lotterier av det här slaget. Det uppmärksammade Viralgranskaren redan 2015.

– Alla lotterier på Facebook som handlar om att gilla och dela skulle kunna vara ett brott mot lotterilagen. För att det inte skulle räknas som ett lotteri skulle det kräva en prestation från deltagaren, och det är svårt att säga att en delning skulle vara en prestation, sa Ida Skoog, handläggare för olagligt spel på Lotterinspektionen, till Viralgranskaren i juli 2015.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Säll
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro