ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, du förgiftar inte dina barn när du ger dem kanelbullar

Åsa Larsson · 18 Mar 2015
Uppdaterad 24 Maj 2016
Kanel innehåller ämnet kumarin som i stora doser kan ge leverskador. Det finns människor som är särskilt känsliga mot kumarin, men det går inte att veta vilka. I Tyskland har man mätt och kommit fram till att några procent av befolkningen kan ha den här genen.

Kanel innehåller ämnet kumarin som i stora doser kan ge leverskador. Det finns människor som är särskilt känsliga mot kumarin, men det går inte att veta vilka. I Tyskland har man mätt och kommit fram till att några procent av befolkningen kan ha den här genen. Foto: Montage/Henrik Montgomery/TT


En varning för kanel cirkulerar på sociala medier – den är giftig och farlig för hälsan. Hur ligger det till då? Vi frågade en toxikolog.

klar

Artikellänk är kopierad

​ Ge inte små barn kanelbullar,  skriver kvinnan i Facebookinlägget. Det har nu fått över 2 500 delningar och innehåller oroande uppgifter om kanel: ​

"Den kanel som säljs, i de flesta butiker i dag, är inte äkta, utan en falsk giftig variant som på sikt kan skada levern och som absolut inte bör ätas av barn."

– Får vi i oss tillräckligt mycket så är allting farligt, säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog på Livsmedelsverket.​

Det är ämnet kumarin som finns i varierad grad i kanel. Kumarin kan ge leverskador hos speciellt känsliga människor, vilket beror på att de har en särskild genvariant.

Det finns också olika sorter kanel. Kassiakanel som i inlägget dubbats till "falsk kanel" är den vanligast förekommande i Sverige och har mer kumarin i sig än exempelvis ceylonkanel – i inlägget "äkta kanel".

– Det finns ingen äkta och falsk kanel. Det är olika arter och de har olika smak, säger Beckman Sundh.

Ceylonkanelen har dock 100 gånger mindre kumarininnehåll. Men även inom kassiakanel-sorten varierar kumarininnehållet exempelvis beroende på hur den har växt.

​​ Åter till tankeexperimentet och bullarna:

– Om vi skulle ge den mest känsliga gruppen kanelen med det högsta kumarin-innehållet så skulle den personen ändå kunna äta ett par teskedar kanel om dagen utan att riskera någon skada över huvudtaget, säger Ulla Beckman Sundh på Livsmedelsverket.​ 

Redan 2006 varnade Livsmedelsverket att man ska se upp med kaneldieter och hälsokostpreparat  med väldigt mycket kanel som användes för att hålla blodsockernivåer i schack. Man avråder från storintag, men skriver att vanlig konsumtion inte är farlig.

För att riskera leverskador skulle man dessutom behöva upprätthålla tempot i dieten över tid.

– Det räcker inte att äta en matsked kanel vid ett tillfälle, utan man måste hålla på ett tag. Och det blir inte permanenta skador, utan slutar man äta så går det tillbaka, säger Beckman Sundh.

I inlägget som fått tusentals tummar upp på Facebook står det:  "Å ter igen luras vi att äta en produkt som vi inte mår bra utav."

Den enda gången som Ulla Beckman Sundh hört talas om en person som mått dåligt av kanel handlade det om en kvinna som bantade.

– Hon hade förhöjda levervärden. Men då hade hon ätit en halv deciliter kanelpulver om dagen under en längre tid. Det kan ha varit kanelen, men det kan också varit något helt annat.

Vad gäller för barn? Kan de äta kanelbullar?

– Ja. Ett barn på 20 kilo kan utan problem äta en halv tesked om dagen. Det är väldigt mycket bullar. Som med allt annat ska man inte överdriva, men i det här fallet främst att man kanske inte ska trycka i dem kanelbullar när de kunde äta något nyttigt i stället.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro