ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, du kan inte bevisa någons "rätta" ålder med de här nättjänsterna

Hugo Ewald · 24 Okt 2016
Uppdaterad 24 Okt 2016
Samma bild, 10 års åldersskillnad. Viralgranskarens Hugo Ewald är egentligen 24 år på bilden.

Samma bild, 10 års åldersskillnad. Viralgranskarens Hugo Ewald är egentligen 24 år på bilden. Foto: Metro


Flera Facebooksidor har under den senaste veckan använt sig av nätbaserade ansiktsigenkänningstjänster för att "bevisa" att personer ljugit om sin ålder. Tjänsterna är dock erkänt oträffsäkra.

klar

Artikellänk är kopierad

På Facebooksidan Politikfakta används How-old.net för att påstå att personer ljuger om sin ålder.
På Facebooksidan Politikfakta används How-old.net för att påstå att personer ljuger om sin ålder.
Viralgranskarens, måhända något ungdomliga, Hugo Ewald var 20 år när den här bilden togs.
Viralgranskarens, måhända något ungdomliga, Hugo Ewald var 20 år när den här bilden togs.

Att minderåriga personer som invandrat till Sverige ljuger om sin ålder är ett vanligt påstående på i synnerhet högerextrema sajter. Under den senaste veckan har Facebooksidor som Politikfakta, men även etablerade medier som brittiska Daily mail, använt sig av nätbaserade ansiktsigenkänningstjänster för att försöka belägga att personer som uppgetts vara minderåriga skulle ljuga om sin ålder.

Denna metod har använts i över ett år, men har blivit aktuell igen efter att ledande Sverigedemokrater påstått att en 15-åring skulle vara mycket äldre än vad hans personnummer berättar.►LÄS MER: Nej, det här är inte ett svenskt offer för en brutal gruppvåldtäkt

Det var i april 2015 som Microsoft lanserade sin tjänst How-old.net som bland annat kommit att användas för att hävda att personer ljuger om sin ålder. I grunden använder sig sajten av en typ av artificiell intelligens som kallas maskininlärning. Med hjälp av foton och stora mängder data använder sig How-old.net av mönsterigenkänning för att försöka gissa hur gammal en person är på en bild.

Sedan lanseringen har det nästan blivit ett stående skämt att skratta åt hur dålig How-old.net faktiskt är på att gissa åldern på en person, någonting bland annatDI digital skrivit om redan förra året. Det är någonting Microsoft själv erkänner. "API:n är hyfsat bra på att hitta ansikten och att könsbestämma ansikten i en bild. Men den är inte särskilt bra på att gissa en persons ålder, men i regel är det kul att skratta åt och att låta användare leka med", skrev teamet bakom How-old.net i samband med lanseringen

Att How-old.net inte är särskilt träffsäker är inte svårt att ta reda på. När Viralgranskarens reporter, som är 24, la upp bilder på sig själv skiftade resultatet stort. I en bild gissade How-old.net att den då 20-åriga Hugo var 14. I en annan bild gissade How-old.net att den 24-åriga Hugo var 36. Faktum är att Viralgranskaren genom att ändra kontrasten och färgerna i bilden kunde få How-old.net att tro att samma bild föreställde en 36-åring, en 28-åring och en 26-åring – trots att ingen av dessa åldrar stämde överens med personens riktiga ålder. 

Det finns förstås instanser där människor av olika anledningar ljugit om sin ålder. Men att försöka belägga en persons "riktiga" ålder med hjälp av en internettjänst som skaparna till tjänsten själva medger inte är träffsäker, och som ger markant olika svar beroende på vilken bild av en person som används, är inte särskilt vetenskapligt. Särkilt eftersom de så kallade medicinska ålderbestämningar Migrationsverket använder sig av inte ens är särskilt träffsäkra.► LÄS MER:  Nej, det här är inte en 90-årig fattig pensionär som heter Selma

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro