ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, du kan inte få en bil genom att gilla sidan

Emmelie Wallroth · 19 Jun 2015
Uppdaterad 19 Jun 2015

Gilla, kommentera och dela så är du med och tävlar om gratis bilar. Sidorna på Facebook har tusentals gillamarkeringar – men hur fungerar de egentligen?

klar

Artikellänk är kopierad

På minst tre olika internationella sidor på Facebook har man nu chans att, helt gratis, få en ny BMW, Audi eller Range Rover.

Beskrivningarna på de tre sidorna är nästan identiska – och allt du behöver göra för att vara med och tävla om bilarna är att gilla sidan, dela bilden på bilen, kommentera bilden och dela den på din egen Facebook. Bilderna på bilarna verkar dessutom vara stulna och har cirkulerat på nätet tidigare.

Sidorna har i skrivande stund gillats av 59 000, 56 000 respektive 24 000 personer och har även börjat sprida sig bland användare i Sverige.

►LÄS MER: Nej, du kommer inte vinna Iphones med ett klick

Conny driver sidan Bluffakuten, en sida som finns till för att upplysa om falska tävlingssidor på Facebook. Han har tidigare pratat med Viralgranskaren om blufftävlingar på Facebook och menar att även de här sidorna är fejk.

– Helt klart. Det finns inte en chans att de ger bort en bil utan någon information om vinstskatt eller liknande, säger han.

Det står heller inte vem eller vilka som ligger bakom tävlingen och det finns varken kontaktuppgifter eller länkar till några hemsidor.

– Sidorna går bara ut på att samla in likes. Sedan säljer de sidan och byter namn på den. Jag vet inte riktigt hur de här utländska sidorna tänker, jag tror att det bara kan vara någon som tycker att det är kul att få in likes. Det är så absurt, säger Conny.

►LÄS MER: Fyra skäl att inte delta i blufftävlingar på Facebook

Han berättar om hur en annan fejksida för ett tag sedan avslöjades som bluff då personen bakom sidan lade ut den till försäljning. Personen hade lyckats få ihop omkring 20 000 likes – och uppgav att sidan ”kunde användas för att få in ännu fler likes”. För detta skulle personen ha 1 000 kronor.

– Man ska fråga sig själv om någonting verkar vara för bra för att vara sant. För då är det antagligen fejk, säger Conny.

Viralgranskaren har försökt att komma i kontakt med de tre olika sidorna.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro