ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, du kan inte hämta ut hur många pass du vill i Sverige

Johan Wikén · 22 Nov 2018
Uppdaterad 22 Nov 2018
Norska och svenska passregler jämförs i viralt inlägg.

Norska och svenska passregler jämförs i viralt inlägg. Foto: Skärmdump Facebook/TT


Just nu sprids ett påstående om att Norge har betydligt hårdare regler än Sverige när det handlar om borttappade pass. Men påståendet är felaktigt.

klar

Artikellänk är kopierad

”NORGE: tredje gången du förlorar ditt pass så får du inget nytt.SVERIGE: 78 gånger är helt ok och du får nya i all oändlighet.”

Inlägget publicerades på Facebook den 19 november och har delats runt 900 gånger.

Problemet är att påståendet inte stämmer.

Så är reglerna i Sverige

I inlägget står det att du i Sverige kan tappa ditt pass 78 gånger och att det ändå inte är några problem att få ett nytt pass. Siffran 78 är troligtvis bara är ett exempel som personen bakom inlägget lyfter fram för att försöka måla upp en bild av att Sverige har slappa regler.

Men att Norge skulle ha mycket hårdare passregler än Sverige stämmer helt enkelt inte.

Så här står det på polisens sajt:

”Du kan inte få ett pass om du redan har ansökt om tre pass under en femårsperiod. När du ansöker om ditt fjärde pass inom samma period beviljas inte din ansökan, om du inte kan visa att du har särskilda skäl för att ytterligare pass ska utfärdas”.

– Antalet passhandlingar som en person har ansökt om framgår av passregistret och en handläggare ser detta när en person ansöker om pass, säger Emelie Lindvall, processledare för identitetshandlingar vid polisens rättsavdelning.

Dessutom spärras och återkallas ditt vanliga pass som regel om du får ett provisoriskt pass utfärdat.

Det var en lagändring i april 2016 som gjorde att reglerna skärptes gällande förlorade pass. Syftet var att färre pass skulle hamna på avvägar.

– Det upptäcktes att svenska pass missbrukades genom att andra personer än de som var rätta innehavare använde svenska passhandlingar för att resa. Det fanns ingen begränsning av antalet pass en svensk medborgare kunde ansöka om, säger Emelie Lindvall.

För den som nekas nytt pass kan det ändå finnas möjlighet att ta sig utomlands.

– Den som söker pass och får ett avslag på den här grunden har en möjlighet att få ett provisoriskt pass utfärdat istället. Ett provisoriskt pass gäller för en resa, säger Emelie Lindvall.

Så är reglerna i Norge

I inlägget påstås det att du i Norge inte får något nytt pass om du förlorat det tre gånger. Det stämmer till viss del.

I februari förra året skickades nya direktiv ut till de norska polisdistrikten om hur de ska förhålla sig till situationer där någon har tappat sitt pass upprepade gånger.

De nya riktlinjerna låter så här: Tappar du bort två pass inom loppet av tio år så får du en varning på posten. I den skriftliga varningen står det att ytterligare en förlust kan göra att det nya passet kan få en begränsad giltighetstid eller att man eventuellt kan nekas nytt pass.

Tappar du bort tre pass inom en tioårsperiod görs en bedömning om ansökan om nytt pass ska avslås eller om det ska finnas en tidsbegränsad giltighetstid på till exempel tre år.

Om du har fått ett nytt pass med begränsad giltighetstid och även detta pass tappas bort bör en ny ansökan inte beviljas förrän det har gått minst tre år, enligt reglerna.

– Om passet har missbrukats ska inget nytt pass utfärdas förrän minst fem år har gått sedan missbruket ägde rum. Men om passinnehavaren inte kan anses vara ansvarig för förlusten finns det ingen anledning till att neka nytt pass, säger Arne Isak Tveitan som är sektionschef på norska Politidirektoratet.

Trots ny lag försvinner många pass

Sammanfattningsvis kan man säga att Sverige och Norge har liknande lagar när det kommer till borttappade pass. Båda länderna har infört skärpta regler de senaste åren för att försöka motverka problemet med pass som missbrukas eller säljs vidare.

Trots lagändringen i Sverige fortsätter ett stort antal svenska pass att försvinna, enligt statistik från polisen. 2017 handlade det om 62 773 försvunna pass, 2016 om 63 628 pass och 2015 om 63 644 försvunna pass.

Minskningen har alltså varit marginell efter lagändringen.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro