ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, du kan inte vinna en årsförbrukning av Red Bull om du gillar inlägget

Johan Wikén · 24 Aug 2018
Uppdaterad 26 Sep 2018

Genom att gilla inlägget och kommentera Red Bull” kan du vinna en årsförbrukning av energidrycken. Det påstås i ett inlägg som just nu sprids. Men det är en blufftävling.

klar

Artikellänk är kopierad

Tusentals användare har skrivit ”Red Bull” under inlägget som just nu sprids på Facebook. Anledningen är att de hoppas bli vinnare av en årsförbrukning av produkten.

Men sidan som heter ”Red Bull Sverige” och använder sig av företagets logo har ingenting med energidryckstillverkaren att göra.

Så avslöjar du falska tävlingar

Det är inte alls ovanligt att stora företag utnyttjas när bedragare vill komma över personuppgifter eller lura in människor i dyra abonnemang. Vi har tidigare skrivit om när varumärken som Ikea, Norwegian och Gröna Lund har använts i falsk marknadsföring.

Men det finns flera tecken du kan hålla utkik efter för att avslöja om tävlingen är en bluff.

När det kommer till sidan ”Red Bull Sverige” kan man till exempel se att den skapades på torsdagen den 23 augusti 2018, vilket framgår om man går in under fliken ”Info och annonser”.

Dessutom är det inte troligt att ett så pass stort företag som Red Bull skulle ha mindre än 500 följare på sin officiella Facebooksida i Sverige. Det finns inte heller några kontaktuppgifter eller liknande vilket man kan förvänta sig av ett seriöst företag.

Red Bull: Uppmanar alla att undvika dem

Jesper Antell på Red Bull Sverige bekräftar att det rör sig om en blufftävling.

”På senare tid har det dykt upp fejkkonton på Instagram och Facebook som ser ut att tillhöra Red Bull, där man ofta lockas att köpa billiga produkter eller delta i tävlingar. Dessa erbjudanden kommer inte från oss och vi uppmanar alla att undvika dem”, skriver han i ett mejl.

Uppdatering 17 september 2018:

Under september har Facebooksidan ”Svenska tävlingar” publicerat flera påhittade tävlingar i syfte att lura människor. Bland annat gällande en årsförbrukning av Red bull. Tillvägagångssättet är samma som i exemplet ovan.

Sidan ”Svenska tävlingar” skapades den 9 september.
Sidan ”Svenska tävlingar” skapades den 9 september.
klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro