ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, du kommer inte få bröstcancer av uppvärmda plastflaskor

Jack Werner · 24 Apr 2014
Uppdaterad 27 Maj 2014
Nej, du kommer inte få bröstcancer av uppvärmda plastflaskor

Nej, du kommer inte få bröstcancer av uppvärmda plastflaskor Foto: Skärmdump Facebook


Ryktet har cirkulerat i olika former sedan 2004, och en version som fått över miljonen delningar har lett till flera oroliga tips till Viralgranskaren. Därför presenterar vi nu den lugnande sanningen.

klar

Artikellänk är kopierad

”Women should not drink bottled water that has been left in a car. The heat reacts with the chemicals in the plastic of the bottle which releases dioxin into the water. Dioxin is a toxin increasingly found in breast cancer tissue.” 

Varningen för PET-flaskor har sedan den hösten 2013 publicerades på Facebook fått över 1,2 miljoner delningar. Den berättar även att det var den amerikanska rocksångerskan Sheryl Crow som på Ellen DeGeneres mycket populära talkshow först tog bladet från munnen och beskrev hur dessa dioxiner orsakat hennes bröstcancer.

Och varningen sparar inte in på dramatiken. Med stora bokstäver (och på rätt kass engelska) ropar den ut:

”DANGER!!! LET EVERYONE WHO HAS A WIFE/GIRLFRIEND/ DAUGHTER/ FRIENDS AND COLLEAGUES KNOW PLEASE!”

Varningen har setts av tusentals svenskar, och många har hört av sig med tips om den till oss på Viralgranskaren. Men den har en lång historia. Vandringssägensencyklopedin Snopes har spårat den ända sedan 2004.

Senare, vid 2007, cirkulerade den på mail i en version som varnade för att lägga plastflaskor i frysen. Frös vattnet skulle samma kemikalier utlösas, sades det. Kring 2009 lades detaljen om Sheryl Crow till i historien, och sedan dess har den med jämna mellanrum fått stor internationell spridning.

Och det är inte konstigt. Kvinnors liv, särskilt när de är gravida, är omgärdade av olika varningar. Det finns farliga kemikalier i allt och och de måste alltid akta sig. Ännu en varning om plastflaskor är oroande, men kommer inte som någon överraskning. ”Lika bra att ta det säkra före det osäkra”, tänker många och delar vidare.

Men nästan alla påståenden i Facebookposten är påhittade. Till och med detaljen om Sheryl Crow är förvrängd. Hon har visserligen haft bröstcancer, och 2008 varnade hon i en nyhetsartikel på sin sajt för att dricka vatten ur plastflaskor som lämnats i varma bilar, men ingenstans syns belägg för att hon ska ha påstått att hennes egen cancer orsakats av detta.

Vad gäller dioxinerna i PET-flaskor tonar Kettil Svensson, toxikolog på Livsmedelsverket, ner farorna betydligt.

– Detta är en skröna. PET-flaskor kan inte vad vi vet ge upphov till dioxiner. Sportflaskor av polykarbonat som återanvänds kan läcka mycket små mängder av bisfenol A, långt under gränsvärdet, men bisfenol A är inte är cancerframkallande och är inte är att likna med dioxin.

Även Snopes har i sin artikel om varningen citerat en mängd amerikanska källor som alla ger samma lugnande svar. Det ämne som ska bildas när flaskan fryses finns inte alls i PET-flaskor, enligt amerikanska branschorganisationen American Chemistry Council.

Inte heller när flaskor värms upp kan farliga dioxiner bildas – det krävs enligt samma organisation en temperatur på 330 grader celsius för att det ska kunna hända.

Snopes noterar dock att det i vissa plastflaskor används ftalater, enligt Kemikalieinspektionen en grupp kemiska ämnen som finns i många olika produkter och vars totala exponering på människan kan vara problematisk. Där är med andra ord plastflaskorna inte problemet – utan snarare en del av problemet.

Enligt Dr. Rolf Halden på Johns Hopkins-universitetet är risken i så fall större att ”vanliga” organiska bakterier ska bildas och spridas i vattnet i bortglömda plastflaskor – precis som vanligt med vatten som lämnas att bero. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro