ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, du kommer inte få en Iphone om du delar den här bilden

Hugo Ewald · 24 Maj 2016
Uppdaterad 16 Jan 2017
Viralgranskaren har varit i kontakt med Apple Store Täby och kan bekräfta att Facebooksidan inte tillhör dem.

Viralgranskaren har varit i kontakt med Apple Store Täby och kan bekräfta att Facebooksidan inte tillhör dem. Foto: Skärmdump/Metro


Två Facebooksidor som påstår sig tillhöra teknikföretaget Apple har de senaste dagarna lagt ut vitt spridda Facebookinlägg. Inläggen påstår att du kan vinna en Iphone eller ta del av Apple stores överskottslager om du gillar, kommenterar och delar bilden. Som Viralgranskaren gång på gång påpekat är dock dessa tävlingar bluffar och bryter förmodligen mot lotterilagen.

klar

Artikellänk är kopierad

”Nu har du chansen att tömma vårt överskottslager på 15.000 kronor! För att gå med i tävlingen behöver du: 1. Gilla bilden 2. Kommentera ”15 000″ 3. Dela bilden Vi kommer att lotta ut 3 vinnare den 20/5! Lycka till!”

Så lyder ett Facebookinlägg som påstås komma från Apple Store Täby, och som i skrivande stund fått närmare 10 000 interaktioner på Facebook.  Ett liknande inlägg har dessutom lagts upp av Facebooksidan ”Apple tävlingar”. Där påstås du kunna vinna en Iphone 6S med samma metod.

► LÄS MER: Dela inte Facebooktävlingarna – de kan vara olagligaViralgranskaren har otaligagånger skrivit om Facebooksidor som tillhandahåller den där sortens tävlingar. De har sällan kontaktuppgifter och tanken med sidorna är i regel att samla in likes för att sedan sälja sidan. Den här sortens tävlingar, där du som deltagare bara uppmuntras gilla och dela en bild, räknas dessutom enligt Sveriges lagstiftning som lotterier och kan vara olagliga.

– Alla lotterier på Facebook som handlar om att gilla och dela skulle kunna vara ett brott mot lotterilagen. För att det inte skulle räknas som ett lotteri skulle det kräva en prestation från deltagaren, och det är svårt att säga att en delning skulle vara en prestation, sa Ida Skoog, handläggare för olagligt spel på Lotterinspektionen, till Viralgranskaren i juli 2015.

Den som anordnar lotterier utan att ha tillstånd kan dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader eller upp till två år om brottet anses vara grovt.

Slutsatsen är att du aldrig ska gå på Facebooksidor som påstår att du kan vinna saker genom att dela och gilla en bild. Sidorna är i princip alltid bluff, och bryter dessutom sannolikt mot lotterilagen.

Viralgranskaren har varit i kontakt med Apple Store Täby och kan bekräfta att Facebooksidan inte tillhör dem.

►LÄS MER: Nej, du kan inte få en bil genom att gilla sidan

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro