ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, en asylsökande som rånade en butik slipper inte straff

Hugo Ewald · 9 Aug 2016
Uppdaterad 9 Aug 2016
Ingen av de här bilderna föreställer det artikeln påstår att de gör.

Ingen av de här bilderna föreställer det artikeln påstår att de gör. Foto: Skärmdump/Metro


En ny webbsida påstår att en asylsökande som försökte råna en butik slipper straff just på grund att han är asylsökande. Samtidigt påstår artikeln att en kund som övermannade rånaren döms till fängelse för misshandel. Det finns inga belägg för att det skulle ha hänt.

klar

Artikellänk är kopierad

En butik rånas av en man i 30-årsåldern som beskrivs som asylsökande. Men innan rånaren kunde springa iväg med pengarna slår en av butikens kunder till rånaren som sedan kommer att övermannas. Men eftersom rånaren var asylsökande och har "haft skäl att införskaffa sig förnödenheter på annat vis" slipper han straff. Kunden som stoppade rånaren fick däremot två månaders fängelse.► LÄS MER: Nej, det här är inte ett svenskt offer för en brutal gruppvåldtäkt

Så kan man sammanfatta en artikel som just nu sprids i sociala medier och som i skrivande stund delats över 4 000 gånger. Sajten artikeln finns på och som skapades i slutet av juni har sloganen "morgondagens verklighet", och har till och med ordet satir i sitt namn. Trots det rasar många på Twitter och Facebook över sajtens artiklar.

I artikeln finns en bild på en person som uppges vara butikens ägare och som bara identifieras med förnamn. En snabb bildsökning på Google visar dock att personen är butiksägare på en Coop-butik i en helt annat stad och som medverkat i ett inslag i P4 Västmanland. Bilden som uppges föreställa rånaren skildrar på samma sätt ett rån som ägde rum i amerikanska Palos heights 2011. Rånet, som CBS Chicago rapporterat om, var uppmärksammat eftersom rånaren var utklädd i en nunnekostym.

Falska bilder förekommer även på sajtens andra artiklar. En artikel som påstås skildra en man från Irak som flyttat till Sverige för att ligga med tjejer och leva på bidrag föreställer till exempel en musiker i USA som intervjuats i tidningen Vice, och en bild på en person som uppges vara en pensionär som tvingas leva på sina barn är tagen från en svensk twittrares profilbild.

Viralgranskaren hittar inte någon rapportering i andra medier och sajten artikeln finns på presenterar sig tydligt som just en satirsida. När Viralgranskaren kontaktar polisen i Uppsala län hittar de heller ingenting som tyder på att den här händelsen ska ha ägt rum. – Vi hittar ingenting som stödjer det, säger Lisa Sannervik, presstalesperson för polisen i Uppsala län.► LÄS MER: Nej, det här är inte en SVT-film om somalier som ska invadera Sverige

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro