ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, en colatillverkare har inte skrivit den här Trump-dissen på Twitter

Hugo Ewald · 1 Jun 2017
Uppdaterad 1 Jun 2017

Under onsdagen skrev USA:s president Donald Trump en mystisk tweet som innehöll ordet "covfefe". Ett Twitterkonto som påstod sig representera colamärket RC cola skrev sedan en serie spridda uttalanden som pikade Trump. Men det nu nedstängda kontot tillhörde inte cola-tillverkaren, utan var ett parodikonto.

klar

Artikellänk är kopierad

Strax efter midnatt lokal tid under natten till onsdagen twittrade USA:s president Donald Trump ut följande tweet: ”Despite the constant negative press covfefe”, ungefär ”Trots den konstant negativa press covfefe”.

Den nu borttagna tweeten blev snabbt ett meme och ledde till otaliga parodier. Tweeten togs sedan bort och följdes upp av en nästan ännu mer kryptisk tweet från Trump, där presidenten verkade skämta om covfefe-formuleringen: ”Vem kan klura ut den verkliga betydelsen av covfefe??? Ha så kul!”

Vid 09:15 tiden lokal tid twittrade ett Twitterkonto som påstod sig representera det amerikanska colamärket RC Cola, som i USA ägs av Dr Pepper Snapple group, ut följande tweet.

”Vi har inga planer på att släppa någon cola med covfefe-smak. Vill du känna smaken av inkompetens finns det andra läsksorter”, skrev kontot som gick under namnet @OfficialRCCola. Tweeten blev snabbt viral och fick över 25 000 retweets och över 57 000 gillningar.

Kontot fick snabbt svar en privatperson som menade att detta knappast var en särskilt bra marknadsföringsstrategi. Då svarade företaget med ett just nu populärt meme från Svampbob fyrkant, Mocking Spongebob, och texten: ”ThIs iS nOt A GoOd MaRkEtInG StRaTeGy”.

”Ni alienerar halva landet genom att ta politisk ställning. Hoppas ni ser fram emot att försvinna”, skrev en person i en tweet som fick över 200 gillningar. Och i det största Donald Trump-forumet på Reddit, The_Donald, uppmanades det till bojkott i ett inlägg som fick över 2 000 så kallade upvotes.

”Det här är faktiskt på riktigt. Det är så respektlöst mot presidenten att jag blir stum.”, skrev en användare i en populär kommentar.

Men det var inte på riktigt. Visst, ett konto med namnet @OfficialRCCola skrev tweetsen. Men det var ett parodikonto, som under torsdagen kom att stängas ned. Det bekräftar Dr Pepple Snapple group för Viralgranskaren.

”Det stämmer att det inte var ett legitimt Twitterkonto som representerade varumärket RC Cola”, skriver en talesperson i ett mail.

Att som företag ta ut svängarna på sociala medier är dock ingenting nytt i USA. Både hamburgerkedjan Wendys och tv-spelskaraktären Sonic the hedgehog har fått mycket uppmärksamhet för sina ofta roliga tweets som spelar på och använder sig av aktuella memes.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro