ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, en japansk man har inte krossats till döds av sin porrsamling

Aron Andersson · 6 Mar 2017
Uppdaterad 6 Mar 2017

Porr är dåligt för dig!”, utropar Daily Mail i en artikel om en man som ska ha dött när hans samling av porr rasade över honom. Först sex månader senare hittades mannen. Men uppgifterna är högst tveksamma.

klar

Artikellänk är kopierad

Nyheten om den japanska mannen har fått stor spridning sedan brittiska Daily Mail skrev om händelsen den 3 mars. Enligt artikeln ska en enorm hög med porrtidningar ha vält över mannen som då dött. Först sex månader senare hittades han.

LÄS MER: Daniel dog utan att någon märkte det

Det skriver Daily Mail. Det skriver även The Mirror, The Toronto Sun och brittiska Metro(som inte har någon koppling till svenska Metro). Nyheten har även hittat fram till svenska tidningar. Nyheter 24 och Expressens Omtalat skriver båda om det makabra dödsfallet. De flesta artiklar har en sak gemensamt: de anger ingen originalkälla till uppgifterna.

Många av nyhetssajterna har dessutom lagt in en brasklapp i artiklarna: ”Det är oklart om mannen dog av att få porrsamlingen över sig, eller om han redan var död”.

Det gäller även för Daily Mail, trots att sajten samtidigt skriver i rubriken: ”Japansk man som samlat SEX TON snusktidningar på hög dog när den kollapsade över honom”

LÄS MER: Vandringssägen om nekrofili sprids av stora tidningar – men saknar belägg

Men Gizmodo har grävt i historien och kommit fram till att mycket av uppgifterna inte stämmer. På japanska sajten Nikkan Spa har de hittat ursprungsartikeln från den 28 februari. Där står att mannen hittats död i sin lägenhet. Mannen bodde ensam och hade varit död i minst en månad när han upptäcktes. Enligt rättsläkaren dog han av en hjärtattack.

Även Rocketnews 24 har skrivit om händelsen. Sajten är specialiserad på att översätta japanska nyheter till engelska, och deras tolkning av händelserna har en helt annan ton än Daily Mail.

Det framgår att originalartikeln från Nikkan Spa handlar om fenomenet där människor dör ensamma, utan anhöriga, och upptäcks först en tid senare. Personen som intervjuas i artikeln, herr Takada, jobbar på ett företag vars specialitet är att städa upp just den typen av lägenheter. Antalet dödsfall av detta slag har ökat i Japan och historien om mannen med porrsamlingen är ett exempel som Takada beskriver.

LÄS MER: Faktakoll har blivit allt mer populärt – här är flera internationella alternativ

Känsliga läsare varnas, då artikeln i detalj beskriver vad som händer med kroppen när den inte upptäcks direkt. Även Rocketnews 24 skriver att mannen dött av en hjärtattack och ramlat ner i sin samling av porrtidningar. Det stämmer att mannen hade en stor samling porr, men ingenstans står det att tidningarna ska ha rasat över honom och att det i sin tur orsakat hans död, eller att han begravts under sin sex ton stora samling.

Uppgifterna i Daily Mail-artikeln ser inte ut att komma från egen rapportering, utan är mer sannolikt ett resultat av förvrängningar som gjorts av originalartikeln.

LÄS MER: En till två dör varje vecka utan anhöriga

LÄS MER: Dog ensam i sin lägenhet – ingen upptäckte kroppen på en månad

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro