ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, en lök i strumpan när du sover gör dig inte frisk

Johan Wikén · 19 Sep 2018
Uppdaterad 19 Sep 2018
Professorn: "Att det skulle rensa kroppen från bakterier eller toxiner har jag svårt att se framför mig".

Professorn: "Att det skulle rensa kroppen från bakterier eller toxiner har jag svårt att se framför mig". Foto: Skärmdump/montage


En lök i strumpan medan du sover ska göra underverk för din hälsa. Påståendet har cirkulerat i många år – men det finns inga vetenskapliga belägg för att det stämmer.

klar

Artikellänk är kopierad

Den som googlar på ”lök i strumpan” kommer att mötas av en rad artiklar från viralsajter som påstår att knepet gör dig frisk. Påståendet har spridits under många år.

Nu senast, i september, publicerades en artikel om huskuren på sajten Notisar.se. Rubriken: ”Om du lägger en lök i strumpan så händer det här! Det har fungerat i århundraden”.

Enligt artikeln ska löken verka virushämmande, antiinflammatoriskt och bakteriedödande. En lökskiva i strumpan hjälper dig att frigöra toxiner och det renar blodet. ”Detta kommer göra dig frisk på nolltid”, utlovar artikelförfattaren.

Visst låter det fantastiskt? Tyvärr finns det inga vetenskapliga belägg för att det stämmer.

– Jag har svårt att tro att det skulle ha någon större effekt. Möjligen en viss doft på fötterna. Men att det skulle rensa kroppen från bakterier eller toxiner har jag svårt att se framför mig, säger Ulf Göransson, professor i farmakognosi vid institutionen för läkemedelskemi vid Uppsala universitet.

En Googlesökning på ”lök i strumpan” gav det här resultatet den 19 september 2018.
En Googlesökning på ”lök i strumpan” gav det här resultatet den 19 september 2018.

Det finns visserligen forskning på att lök kan ha viss positiv inverkan på hälsan, vilket amerikanska Snopes har rapporterat om. Men då krävs det att man faktiskt äter löken, att stoppa den i strumpan hjälper inte.

Myten är nära besläktad med en annan myt som handlar om att en skalad lök skulle rena luften från bakterier. Något som inte stämmer och som Viralgranskaren skrev om redan 2014.

Enligt amerikanska National onion association spreds det redan på 1500-talet påståenden om att man kunde placera ut rå skuren lök i ett rum för att skydda mot böldpest. En myt som alltså har följt med in i nutid.

Notisar.se, som publicerade lökartikeln den 12 september, är en relativt nystartad viralsajt. Domännamnet registrerades i april i år. Sedan dess har sajten pumpat ut en stor mängd artiklar med tveksam källhänvisning och stulna bilder. Andra exempel på viralsajter som har spridit hälsopåståendet om lök i strumpan är Newsner, Nuntium och Viralking.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro