ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, en svensk viralsajt har inte intervjuat "ISIS-krigare"

Åsa Larsson · 11 Jun 2015
Uppdaterad 11 Jun 2015
Mannen på bilden till Viralshoots artikel är alltså inte någon ISIS-krigare utan en fotomodell.

Mannen på bilden till Viralshoots artikel är alltså inte någon ISIS-krigare utan en fotomodell. Foto: Montage


En fejkad intervju med en IS-terrorist har fått stor spridning i Sverige den senaste veckan. Nu lägger vi upp sajten Viralshoot på Viralgranskarens varningslista.

klar

Artikellänk är kopierad

"ISIS krigarna skrattar svenskarna i ansiktet – hos världens svagaste folk har vi en fristad" står det på sajten Viralshoot, tillsammans med en genrebild av en terrorist. Artikeln har haft över 44 000 interaktioner på Facebook.

Skribenten "Lazar G.J" har träffat en man som strider för terrorgruppen Islamiska staten, enligt artikeln. Terroristen pratar om Sverige och IS planer för framtiden på klingande Google-översatt svenska: "Märk mina ord, när vi kommer förbi Iraks gränser så kommer vi för era."

Problemet är bara att bilden på artikelförfattaren Lazar är tagen från nätet – och föreställer egentligen en modell i Israel. Övriga bilder i texten är tagna från nyhetsinslag om Islamiska staten.

Bakom Viralshoot står 23-årige Albin Ferm som säger till Metro att det inte är han som skrivit artikeln, utan att han bara hyr ut plats på sajten åt en annan person. Han vill inte avslöja personens identitet, men lovar att försöka få denne att höra av sig till Metro.

"Jag har precis granskat sajten och jag måste hålla med om att artiklarna ser aningen lustiga ut", skriver Albin Ferm i ett mejl till Metro.

"Det är nämligen så här att jag hyr ut dessa artikelsajter till personer över hela Sverige. Och de står själva ansvariga för artiklar etc. Jag ska genast prata med personen som står för artiklarna och ställa samma frågor som du ställt mig. Vill inte att personen ska sprida osanning."

Intill ISIS-artikeln på Viralshoot ligger en artikel om människokött i Mcdonald's hamburgare – en falsk historia som Viralgranskaren tidigare skrivit om.

Artiklarna på Viralshoot består av ihopklippta texter och stulna bilder och tills dess att detta ändrar sig så lägger vi upp sajten på Viralgranskarens varningslista.

ISIS-artikeln har ändå fått stor spridning och flera av de som läst den har trott att den är på riktigt.

Delar av intervjun är verkliga uttalanden, tagna ur en gammal Skynews-intervju med den brittisk-kurdiske Bafel Talabani som leder kurdiska styrkor mot IS. Han varnar för vad som skulle hända om deras styrkor misslyckas att stoppa IS.

Att vi "står på tur" är det också många som oroar sig i kommentarsfälten till ISIS-artikeln. Hur är det med det?

– Jag tror ärligt talat inte att Sverige är något större mål eller  ligger i främsta ledet för att kunna drabbas av några aktioner från IS, säger Utrikespolitiska institutets Mellanösternexpert   Per Jönsson.

I och med att Sverige ska delta i insatserna mot IS, bland annat genom att utbilda kurdisk peshmerga-milis, har en del ställt sig frågan om hotbilden mot Sverige ökar. Men Jönsson tror inte att det påverkar så mycket.

​– Sverige har bland de minst tydliga profilerna i den internationella koalitionen kring det här, säger Per Jönsson.

Uppdatering: På eftermiddagen har artikeln tagits bort, men du kan läsa den här.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro