ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, en viral video visar inte en man som druckit 24 energidrycker i rad

Hugo Ewald · 13 Jul 2015
Uppdaterad 13 Jul 2015

Foto: Skärmdump/Youtube


En video som sprids i sociala medier och totalt fått närmare en halv miljon visningar på en vecka påstås visa en man som druckit 24 energidrycker i rad. Men videon verkar egentligen visa en brasiliansk sångare efter en tragisk bilolycka.

klar

Artikellänk är kopierad

Till alla ungdomar och vuxna som dricker energidrycker som om det vore nån typ av drog. Sluta drick innan det påverkar er på riktigt. Som ni kommer att få se på videon så drack mannen 24 red bull burkar i rad då slog hjärtat till.”, skriver en privatperson på Facebook i ett inlägg där han också delar en video som vid skrivande stund fått närmare 90 000 visningar på Facebook.

Videon har även sedan den 9 juli spridits på Youtube där den fått närmare en halv miljon visningar. Där beskrivs videon med texten ”Apparently the story goes, this guy drank 24 energy drinks one after another, and this was basically his heart fucking up afterwards.”. Videon har laddats upp av flera Youtube-konton som ibland också påstår att det skulle röra sig om 20 burkar.

I videon syns en kropp ligga på en brits med den vänstra sidan av bröstet helt rött. Den vänstra sidan av bröstet pulserar, vilket förmodligen också är anledningen till att privatpersoner tolkat det som att det skulle vara hjärtat som pulserar.►LÄS MER: Det här händer med dina uppgifter när du deltar i Facebooktävlingarna Videon visar dock inte alls en person som druckit för mycket energidryck, utan verkar vara ett klipp från den bilkrasch som ledde till den brasilianska sångaren Cristiano Araujos död i slutet av juni i år. Det går att anta det genom existensen av ett antal videor som beskriver att klippet visar just det, som lagts upp tidigare och dessutom i samband med bilkraschen.

Den 24 juni blev Cristiano Araujo och hans flickvän körda från en konsert vid halv fyra-tiden på morgonen när föraren till bilen ska ha tappat kontrollen. Araujo och hans flickvän saknade bilbälten, och kraschen som följde innebar att sångarens flickvän var död redan när ambulansen anlände.  Araujos situation stabiliserades efter kraschen men han avled efter att transporteras till ett annat sjukhus. Cristiano Araujo var en populär artist i Brasilien och dödsfallet har lett till mycket spekulationer. Dödsfallet har också utnyttjats för att sprida datorvirus i e-post som påstås innehålla videon av hans död, vilket antivirusföretaget Symantec tidigare skrivit om.►LÄS MER: Att ta bort fästingar med hjälp av en tops kan göra dig sjuk Precis som flera i kommentarsfältet till videon påpekat visar heller inte videon en person vars hjärta pumpar, istället tillståndet instabil bröstkorg. Instabil bröstkorg är ett livshotande tillstånd där flera av en persons revben bryts, lossnar och tappar kontakt med bröstväggen. Det kan bekräftas genom någon av de Youtube-filer som visar tillståndet som på engelska heter flail chest och inte har orsakas av hjärtat.

Om filmens beskrivning skulle vara sann förutsätter det dessutom att de påstådda energidryckerna skulle fått hjärtat att bli tio gånger så stort, krossa bröstkorgen och samtidigt kunna pulsera så hårt att skinnet skulle svälla upp.

Energidrycker är ofta kontroversiella och det finns tydliga tecken på att sådana drycker kan leda till sömnproblem, hjärtklappningar och magbesvär. Det finns också många myter kring energidryck, till exempel att de skulle innehålla tjursperma. De faktorerna bidrar förmodligen till att personer beskrivit videon som ett resultat av energidryck.► LÄS MER: Guide: Så viralgranskar du bilder – fyra enkla steg

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro