ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Erik XIV var inte den fjortonde kung Erik

Simon Krona · 21 Apr 2017
Uppdaterad 21 Feb 2018

Varför fejkar folk? Jo, ibland för att få sig själva att framstå som bättre. Så var fallet när Erik skulle ta över som Sveriges kung. För att överglänsa sina konkurrenter tog han då till en annorlunda metod – att fejka sitt regentnummer.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var inte helt självklart att sonen Erik skulle få ta över som kung i Sverige när pappan Gustav Vasa dog 1560.

– Pappan var av stormannaätt, men absolut ingen kungaätt, säger Petter Ljunggren, pedagog på Historiska museet.

För att överglänsa sina konkurrenter och få sig själv att framstå som en seriös kandidat till tronen ökade han på sitt regentnummer till XIV – fjorton. Det hade visserligen funnits ett antal tidigare kungar som hetat Erik, men inte i närheten av så många.

– Folk köpte att han var nummer fjorton, och så tänker vi än i dag. Både i historieböcker och på museer, säger Petter Ljunggren som berättar mer om Erik XIV i del 4 av Historiegranskaren.

I en tidigare version av videon uppgavs det att Erik XIV dog av förgiftad ärtsoppa. Det är felaktigt. Det finns bevis för att han blev förgiftad med arsenik, däremot finns det inga belägg för att det var just ärtsoppa det handlade om.

pil
Historiegranskaren

Falska påståenden och missuppfattningar har spridits i alla tider. Historiegranskaren tar i fem delar upp olika missuppfattningar om historien och lägger fram fakta.

Bakom videoklippen står Metros Viralgranskaren och Historiska museet.

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Krona
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro