ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, EU håller inte på att legalisera pedofili

Hugo Ewald · 16 Sep 2015
Uppdaterad 28 Sep 2015

I ett flertal artiklar som spridits sedan 2007 påstås det att Tyskland legaliserar pedofili, med hänvisning till broschyr utgiven av landets motsvarighet till Folkhälsoinstitutet. Men citaten från broschyren är felaktiga, och broschyren har varit tillbakadragen sedan 2007.

klar

Artikellänk är kopierad

Tillsammans med rubriken ”Tyskland och EU ska legalisera pedofili, och dessutom barnporr” skrev den högerextrema bloggen Newsfor the blindi juli en artikel som påstod att Tyskland kommer att legalisera pedofili. Artikeln, som delats över 20 000 gånger, påstår att tyska pappor uppmuntras att smeka sina döttrar sexuellt och uppmuntrar läsare att skriva kritiska brev till tyska myndigheter. 

Det här är inte första gången liknande påståenden gjorts. Sedan 2007 har åtminstone 50 liknande eller till och med identiska artiklar publicerats på högerextrema, konspiratoriska eller konservativa bloggar och webbsidor.

Som källa till påståendena används den tyska broschyren Körper, liebe, doktorspiele (Kropp, kärlek, leka doktor) som först gavs ut i två volymer 2000. Broschyrerna, som gavs ut av Tysklands motsvarighet till Folkhälsoinstitutet, BZGA, syftade till att ge en pedagogisk förklaring av barns sexuella och psykiska utveckling mellan åren 1–6. ► LÄS MER: Nej, den här virala bilden föreställer inte flyktingar i upplopp

Broschyren uppmuntrade föräldrar att prata med sina barn öppet om sex och att låta barnen utforska sin egen sexualitet och mötte länge ingen kritik. Men den kom att bli kontroversiell 2007 när en 64-årig mamma ansåg att den uppmuntrade till sexuella övergrepp på barn och anmälde broschyren, någonting Der Spiegel skrivit om. Boken drogs in kort efter, och har sedan dess inte använts och går heller inte att ladda ned från BZGA:s webbplats. Delar av broschyren har dock använts som del av det så kallade Standards for sexuality education in Europe 2010.

Viralgranskaren har tagit del av originalbroschyren, och kan konstatera att den översättning som cirkulerat på bloggar inte är korrekt. Broschyren uppmuntrar visserligen föräldrar att prata mer öppet med sina barn om sex och att pappor ska vara mer aktiva i sina barns psykosexuella utveckling, men den säger aldrig att föräldrar uttryckligen ska smeka sina barn sexuellt. ► LÄS MER: Nej, Alan Kurdis kropp blev inte flyttad för "bättre snyftbilder"

Den menar dock att föräldrar ska ge uppmärksamma flickors könsorgan mer eftersom de menar att det annars bara är pojkars penisar som ges uppmärksamhet. En talesperson för den dåvarande socialministern Ursula von der Leyen beskrev i ett uttalande till Der Spiegel de meningarna som tvetydiga och ”nära gränsen”.

Det finns alltså vad Viralgranskaren kan finna inte några som helst tecken på att Tyskland har legaliserat pedofili, att broschyren som påståendet hänvisar till direkt uppmuntrar till sexuella övergrepp eller att materialet fortfarande används. Däremot går det att säga att broschyren var väldigt kontroversiell under en period 2007.► LÄS MER: Det här ska du aldrig dela på Facebook

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro