ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, EU kommer inte att förbjuda kebab

David Peterson · 9 Okt 2018
Uppdaterad 9 Okt 2018
Kebab kommer inte att förbjudas av EU.

Kebab kommer inte att förbjudas av EU. Foto: Skärmklipp


Kebaben är hotad. Det påstår en viralsajt. Men artikeln som sidan hänvisar till är nästan ett år gammal och något kebabförbud är inte aktuellt.

klar

Artikellänk är kopierad

I texten som publicerades för tre dagar sedan på viralsajten Hetare.se står det att EU planerar att förbjuda kebab. Det stämmer inte.

Sajten hänvisar till en artikel från den brittiska tidningen The Guardian. Den artikeln publicerades den 1 december 2017 – inför att EU parlamentet skulle rösta om att förbjuda fosfater. Ämnet används bland annat inom industrin, i jordbruk och livsmedelstillverkning. Men redan vid tillfället för omröstningen förra året var fosfor i livsmedel reglerat inom EU. Någon risk för att kebab skulle förbjudas fanns alltså aldrig.

– Kebaben är inte alls hotad. Allt kommissionen ville var att tillåta medel i kebab som idag är förbjudna. EU:s hälsokommitté har röstat ner förslaget och nu väntar vi på parlamentet. Men om de röstar ner förslaget kommer allt fortsätta som vanligt, sa Baptiste Chatain, pressekreterare på EU-parlamentet, till Nyheter24 förra året.

När EU-parlamentet röstade blev det dessutom ett nej till förslaget. Ja-sidan saknade tre röster för att få den nödvändiga absoluta majoriteten som krävdes för ett förbud.

Viralsajter som Hetare.se och andra sidor som publicerar den här typen av material är ute efter att tjäna pengar på klick och de sprider sina artiklar i sociala medier. Ibland handlar det om skruvade historier och ibland är det helt fejkade grejer, något Viralgranskaren tidigare skrivit om.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro