ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, EU-migranter slog inte läger på Danderyds golfbana

Hugo Ewald · 10 Jun 2017
Uppdaterad 10 Jun 2017
Händelsen lördagen den 3 juni verkar snarare röra sig om en familj som hade picknick.

Händelsen lördagen den 3 juni verkar snarare röra sig om en familj som hade picknick. Foto: Skärmdump/OSM/Metro


Den 3 juni publicerade Expressen en artikel som påstod att EU-migranter slagit läger på Danderyds golfbana. Nu kan Medierna i P1 visa att det inte stämmer.

klar

Artikellänk är kopierad

”Det är upprörda känslor på en golfbana i Danderyd: EU-migranter har slagit läger vid nionde hålet.” Så löd ingressen till en artikel som den 3 juni publicerades i Expressen, och som i skrivande stund fått närmare 10 000 interaktioner på sociala medier.

I artikeln beskrivs det hur EU-migranter ska ha slagit läger vid golfbanan i Danderyd, och även polis uppger i artikeln att ”det är några som har byggt läger vid nionde hålet på en golfbana i Danderyd”. Flera högerpopulistiska sajter valde sedan att uppmärksamma Expressens artikel. Fria tiderskrev om den påstådda händelsen med rubriken ”Tiggare slog läger vid Danderyds golfbana – får stanna kvar”. Petterssons blogg har skrivit om händelsen som ”Golfbana får celebert besök”. Och den stora Facebooksidan Politikfakta beskrev den påstådda händelsen som följande: ”Zigenare har slagit läger på golfbana i Danderyd. Polisen totalt tafatt i frågan: ‘Vi får se vad det blir av med det…'”.

Nu kan Medierna i P1 berätta att artikeln var felaktig. Det har aldrig funnits något läger på banan. När Medierna besöker golfbanan finns inga spår av något läger, någonting som också bekräftas av några golfspelare på plats.

Medierna berättar att några EU-migranter brukar ibland befinna sig vid en återvinningsstation på golfbanans parkering, men händelsen lördagen den 3 juni verkar snarare röra sig om en familj som hade picknick.

I ett mail till Medierna skriver golfklubbens ordförande att några personer med barn slagit sig ner vid det nionde hålet. Barnen ska ha plockat bollar, vilket sågs som en risk. Det ansågs också störa en pågående golfträning. En golftränare på plats ringde en person i klubben som inte befann sig på plats, men som ringde polisen. Polisen anländer till platsen efter ett tag. Då är ingen där. Polisen stöter på några personer vid en återvinningsstation i närheten, pratar med dem och åker sedan vidare.

– Då får de reda på att det inte är frågan om ett läger. Det är ingen som är på banan och stör. Men det har ibland förekommit saker som stört på golfbanan, som hundägare och folk som haft picknick vid tillfällen, men också att det finns en återvinningsplats i närheten där man upplever att det funnits störande människor som kommit upp till golfklubben från återvinningsplatsen. Det är det man ringt utifrån, säger Carina Skagerlind , presstalesperson vid Stockholmspolisen till Medierna.

Polisen hade då redan skrivit en kort notis på sin webbsida. ”Polis har beordrats till en golfbana sedan personer slagit läger vid nionde hålet och vägrar flytta sig”, står det i den nu nedtagna notisen. Till medierna säger Carina Skagerlind att man borde avvaktat med att skriva notisen. Uttalandet till Expressen från polisen kom enligt Skagerlind från de initiala uppgifter man hade.

14:00 samma dag uppdaterar man notisen med texten ”Visade sig befinna sig på ett område där de kunde stanna kvar.”, vilket får Expressen att skriva ”Nytt besked från polisen: de får stanna”.

Danderyds nyheter beskrev under måndagen händelsen som kraftigt överdriven.

– Incidenten under helgen var mycket begränsad och bestod i att någon hade picknick på banan där träning pågick. Efter uppmaning flyttade de på sig, sa Ebbe Loiberg, ordförande för Danderyds golfklubb till tidningen.

Efter att Medierna kontaktade Expressen under torsdagen har Expressen skrivit om artikeln. Nu lyder rubriken ”Polisen åkte på larm om migrantläger på golfklubb”. Det framgår dock inte i artikeln att den tidigare varit felaktig och därför uppdaterats.

– Det finns ju än så länge inga givna skäl att säga den var felaktig. Vi har gjort en uppdatering om vad golfklubben först uppgav, polisens utryckning dit, polisens information, vad golfklubben uppgav samma dag och nu har vi också lagt till vad ni uppgav till oss, säger Magnus Alselind, redaktionschef på Expressen, till Medierna.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro