ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Fabrizio Brambilla kommer inte hacka din Facebook

Hugo Ewald · 28 Aug 2017
Uppdaterad 11 Okt 2017

Under hösten 2017 har ett kedjebrev som påstår att en hackare med namnet "Fabrizio Brambilla" kommer att hacka ditt Facebookkonto om du accepterar ett meddelande på honom. Men påståendet är, precis som liknande kedjebrev, en bluff och ditt Facebookkonto kan inte hackas på det sättet.

klar

Artikellänk är kopierad

LÄS MER
Nej, Jayden K. Smith eller Anwar Jitou kommer inte att hacka din Facebook

Enligt påståendet ska alltså en hackare med Fabrizio Brambilla på något sätt hacka din Facebook om du accepterar ett meddelande från honom. Men precis som liknande meddelanden Viralgranskaren tidigare skrivit om är det hela en bluff.

Det går att hacka människor via Facebook, men det förutsätter att man får offren att till exempel installera ett webbläsartillägg. Så har bedragare gjort tidigare under sommaren, genom att de skickat ut länkar till falska video-filmer som leder dig in till sidor utanför Facebook och uppmanar dig att installera ett webbläsartillägg ”för att kunna se filmen”.

När du installerar webbläsartillägget får bedragarna tillgång till din Facebooksession och kan skicka ut spammeddelanden till dina vänner. Men du kan inte bli hackad enbart genom att få ett meddelande eller acceptera en meddelande- eller vänförfrågan.

Påståendet om en hackare med namnet Fabrizio Brambilla verkar ha spridits i Italien åtminstone sedan i juli i år, och påminner om kedjebreven om hackare med namn som Anwar Jitou och Jayden K. Smith som spridits på Facebook i Sverige tidigare i år. Liknande kedjebrev har spridits sedan 1990-talet, och har uppdaterats i samband med att nya webbtjänster och sociala medier tillkommit.

Det finns Facebookkonton och Facebooksidor som påstår sig vara hackare och heter just ”Fabrizio Brambilla”, men dessa är uppenbara skämtkonton eller konton som syftar till att sprida rädsla för den påstådda hackaren.

Skulle Facebook på riktigt vara utsatt för en stor hackerattack skulle företaget meddela det via mail, via notifikationer direkt i Facebook eller på andra sätt, inte via kedjebrev.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro