ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Facebook donerar aldrig pengar för att du delar en bild

Jack Werner · 4 Dec 2014
Uppdaterad 4 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Facebook ger pengar till fattiga om du bara delar en bild. Det är ett gammalt rykte som hörts sedan Facebooks uppkomst – men dess spridning fortsätter.

”Jag ber dig inte gilla denna post, utan bara att dela den, eftersom Facebook donerar en dollar per delning av denna post till fattiga människor. Snälla gör det”.

Så står det under en bild på en liten pojke som äter bröd från marken , uppladdad på en Facebooksida som tillhör en sydafrikansk radiokanal . Bilden har, sedan den publicerades i maj 2013, delats nästan tre miljoner gånger .

Vem pojken är och hur han mår i dag vet vi inte. Ett som är säkert är däremot att ingen av de tre miljoner delningarna kommit honom till nytta – kanske vet han inte ens att bilden på honom nått så många människor.

För statusen där den lilla pojken utnyttjas är ren lögn, och ett skamlöst försök att få fler att gilla sidan. ​ Facebook donererar nämligen aldrig pengar under förutsättningen att en bild, status eller film först måste delas, gillas eller kommenteras. Det bekräftar Frida Löwengren på Northern Link PR , företaget som sköter Facebooks PR i Sverige.

– Nej, det här är ingenting som kommer från Facebook , säger hon till Viralgranskaren .

Löwengren säger att de sätten Facebook använder för att stötta välgörenhetssyften är annorlunda, och länkar till det sociala nätverkets kampanj för att motverka ebola . Den kampanjen är lättigenkännlig, eftersom den är inbyggd i Facebook-appen .

När det är i ett vanlig inlägg som det påstås att Facebook ska donera pengar är det alltid lögn. Då ska man använda Facebooks verktyg för att rapportera det, säger Frida Löwengren .

– Du kan enkelt anmäla innehåll direkt vid exempelvis en bild eller ett inlägg.

Det är inte bara bilden på den hungriga pojken som på sistone fått stor spridning, utan även en bild med drygt en halv miljon delningar, föreställande ett nyfött barn med hjärtat utanför kroppen. " Facebook har beslutat sig donera en dollar per delning för detta barn", uppges det där.

Ett av dessa inlägg är postat på en sida som fått Facebooks blåa markering för en verifierad sida, något som vanligen betyder att sidan är trovärdig. Så är inte fallet här, säger Frida Löwengren .

​ – Tack för att du flaggade upp den sidan som ser ut att vara verifierad. Jag har tagit den vidare för att undersöka detta, säger hon till Viralgranskaren .

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro