ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Facebook får inte tillgång till allt i din dator efter nyår

Åsa Larsson · 30 Dec 2014
Uppdaterad 30 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

​​Behöver Facebook-användare rensa datorn och tejpa över webbkameran när det nya året kommer? Eller kanske rent av säga upp sitt Facebook-konto? Det menar ett blogginlägg med många tusen delningar.

Det handlar om hur Facebooks nya användaravtal kommer att låta företaget rota i din dator och uppgifterna har oroat en hel del. Men tolkningen är enligt experter alldeles för långtgående.

Inläggen kommer från Informationskriget, en blogg där det i programförklaringen deklareras att "bara vissa alternativa medier rapporterar sanningen" och att man står på den lilla människans sida mot "de korporativa auktoritära globalisterna".

Det första inlägget skrevs 23 december och hade titeln "Dags att överge sjunkande skepp (syftandes på Facebook) och det andra är en uppföljning som kom 26 december. Båda har fått stor spridning på Facebook, sammanlagt över 13 000 interaktioner, det vill säga gillanden, delningar och kommentarer.

Inläggsskrivaren lyfter fram ett citat om Facebooks avtal om enheter och menar att om någon surfar på sin dator så öppnar det dörren för Facebook:

"Gör du sålunda detta från din dator hemma, så ger du dem FULL tillgång till allt på din dator."

Och det verkar också vara det största orosmomentet – att Facebook skriver att man samlar in information om dina enheter, alltså mobilen, plattan, datorn. Vi frågar Facebook:

Kommer Facebook att få tillgång till allt på min dator och allt jag gör med min dator?

– Nej, säger Jan Fredriksson, talesperson på pr-byrån Northern link som företräder Facebook i Sverige.​

Han tillägger att informationen som samlas in om dig och lämnas vidare till annonsörer är avidentifierad.

– Ingen personlig data delas med annonsörer. Istället fungerar det så att Facebook tillhandahåller den infrastruktur som gör det möjligt för annonsörer att rikta annonser utifrån demografiska data och intressen. Annonsörerna vet aldrig vilka individer som ingår i målgruppen.

Vi frågar även Daniel Westman, forskare i it-juridik vid Stockholms universitet, som tidigare kommenterat avtalet i Dagens nyheter.

Skulle Facebook gå in i en enskild dator och hämta innehållet?

– Nej, den gränsdragningen är ganska helig. Tvärtom är det väl en sån sak som verkligen skulle skapa upprördhet.

Enligt honom får Facebook redan fram väldigt mycket information genom att kartlägga beteendet av vad du som användare skriver och gör på Facebook, och på andra partnersajter.

– Det är lite svårt att se vad det stora värdet för dem skulle vara, hur den informationen skulle kunna tillföra så mycket mer. De får redan samla en massa metadata, hur telefonen är konfiguerad och så, och det är ju i sig ganska långtgående.

När vi frågar Jan Fredriksson på Facebook om de påståenden som finns i blogginläggen, att exempelvis din webbkamera behöver tejpas över eftersom Facebook kan smygfilma dig så säger han att det inte stämmer.

– Ingen kommer att smygfilmas.

Det finns många tillfällen på Facebook då man godkänner att olika appar ska få tillgång till uppgifter om dig och även om det i Facebooks användaravtal och policies uttryckligen uppmuntras till att gå in och själv ställa in vad du vill dela med dig och inte, så är det många som inte läst eller känner till avtalet.

Här hittar du det och information om uppdateringarna.

Avtalet godkänns genom att du loggar in efter 30 januari då det träder i kraft.

Enligt Jan Fredriksson är det inte fråga om ett nytt avtal utan förtydliganden av redan befintliga avtal.

– Facebook har jobbat mycket med att göra det enklare att förstå avtalet samt gör det tydligt hur man som användare själv kan kontrollera och ställa in vilken info man delar med sig av och till vem.

Men hur ser det ut då, vad har Facebook tillgång till när det gäller dina enheter?

Det Facebook samlar in är bland annat (enligt deras egna avtal):

Enhetens operativsystem

• Inställningar och hårdvaruversion av enheten

• Produktnamn och sorters mjukvara och filer

• Batteri- och signalstyrka

• Var din enhet befinner sig (via gps bland annat)

• Vilken mobiloperatör du har

• Vilken browser du använder

• IP-nummer och telefonnummer

Så även utan att Facebook är inne och rotar i din dator efter lösenord och annat så är deras avtal redan väldigt långtgående.

►LÄS MER: 80 saker Facebook kan veta om dig

It-experten Daniel Westman ser ett problem med att man försöker samla på sig så mycket information som möjligt.

– Jag tänker på det här Sony-hacket, om samma sak händer Facebook till exempel. Inom personuppgiftslagstiftningen har man ju inställningen att man ska minimera lagring av personuppgifter, just för att man vet att information kan läcka ut.

Det är även ett problem att spionerande signalspaningsorganisationer kan komma över väldigt mycket information.

Avtalen som Facebook ställer upp balanserar mellan att vara begripliga och väldigt omfattande och vaga.

– Vi har kommit till ett stadium nu där man nästan får göra vad som helst, så det är lita svårt att bli förvånad. Men sen är det en sak vad de har rätt att göra enligt avtal och ett annat vad som är lämpligt att göra, säger Daniel Westman.

Facebook fick tidigare i år hård kritik för ett experiment där man ändrade i folks flöden. Vissa fick se uppdateringar med mer positiva ord och andra med mer negativa ord, med följden att de som fick se glada statusar själv skrev glada statusar.

– De blev ju lite brända av det där forskningsprojektet, folk blev oroliga och upprörda. Man vill inte göra något som gör att användarna använder tjänsten mindre eller till och med slutar använda den helt, säger Westman.

Viralgranskaren väljer att falskstämpla påståendet om hur Facebook nu skulle komma in i din dator, även om Facebook har långtgående rättigheter enligt sina avtal. Det är tillräckligt mycket oriktiga uppgifter som nu fått stor spridning. Däremot uppmanar vi till att alltid vara skeptisk till uppgifter och att informera dig om vad som gäller om du är Facebook-användare.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro