ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Facebook försöker inte att spionera på dig genom din mobil

Aron Andersson · 18 Sep 2014
Uppdaterad 18 Sep 2014

Facebooks chattapp har behörighet att använda din mobils kamera, mikrofon och telefonbok. Men det är inte för att spionera på dig.

klar

Artikellänk är kopierad

”Facebook Messenger kommer att kidnappa hela din familj. Radera det.”

Så lyder beskrivningen av ett videoklipp som för nuvarande har över 700 000 delningar på Facebook. I klippet beskriver musikern Deekline hur meddelandeappen Facebook Messenger i själva verket spionerar på användaren.

– Det kan ringa telefonnummer. Det kan redigera textmeddelanden. Det kan skicka och ta emot sms. Det läser sms du skickar till vänner och kollegor. Det tar reda på vad du pratar om genom att skicka sms:en vidare till Facebook, säger han bland annat i videoklippet.

Där förklarar han även hur appen använder mobilens mikrofon för att tjuvlyssna på användarens samtal, och att mikrofonen är aktiverad även när telefonen inte används.

Är det verkligen så illa ställt? Använder Facebook sin app för att spionera på världens befolkning genom deras mobiler? Är Facebook Messenger bara ett lömskt sätt för det multinationella företaget att samla mer information om ditt privatliv till sin ständigt växande databas?

►LÄS MER: Netropolitan är ett Facebook för rika

LÄS MER: Facebook byter mormor mot klassisk rappare

Deekline är definitivt inte ensam om att tro detta, och uppgifterna har fått stor viral spridning under augusti och september i år. Men konspirationsteorierna och rädslan kring Facebooks övervakningstendenser har funnits länge.

Redan förra året skrev Huffington Post en artikel om just Facebook Messenger med rubriken: ”Lömskheten i Facebook Messengers Android-apps behörigheter”. Artikeln, som sedan publicering uppdaterats och rättats, målar upp en mörk bild av Facebooks intentioner:

”När det kommer till Messenger till Android, så är försöket att samla så mycket information och att ta kontroll över ens mobil utan motstycke och, helt ärligt, skrämmande”, skriver artikelförfattaren.

Men hur är det egentligen med påståendena om den ”skrämmande” chattappen? Bland annat PC Advisor har gjort en sammanfattning kring några av farhågorna:

1. Facebook Messenger använder din kamera för att filma och fotografera dig och dina vänner. Det är sant att appen har tillstånd att använda din kamera, men det beror på att du själv ska kunna ta bilder med appen för att skicka till vänner.

2. Facebook Messenger använder mobilens mikrofon för att tjuvlyssna på dig. Ja, även mikrofonen används av Facebook Messenger, men för att du själv ska kunna skicka röstmeddelanden, inget annat.

3. Facebook Messenger kan ringa samtal till dina vänner utan din kännedom. Appen har behörighet att ringa dina vänner, men det är för att du ska kunna använda telefonknappen i appen för att ringa. Inte för att Facebook ska ringa utan din inblandning. Så spännande vänner har du inte.

4. Facebook Messenger skickar gärna sms till dina vänner och läser de sms du får. Appen har behörighet att redigera, ta emot, läsa och skicka sms. Det stämmer. Men inte för att göra det i hemlighet, utan för att kunna bekräfta ditt telefonnummer via ett kontroll-sms.

I själva verket har missförståndet med Android-versionen av Facebook Messenger att göra. Det är Google som formulerat beskrivningarna för appens behörigheter, och samma beskrivningar går att hitta även i andra chattappar för Android.

Dessa beskrivningar har för övrigt uppdaterats sedan Huffington Post först skrev om appen och på Googles supportforum kan du själv se hur behörigheterna ser ut.

Viralgranskaren ringer till Facebooks svenska talesperson Jan Fredriksson för att höra om appen på något sätt används i onda syften.

Är Facebook ett ondskefullt spionverktyg?

– Nej, definitivt inte.  Användarnas förtroende är helt avgörande för Facebook. Så vi skulle aldrig läsa deras sms.

Så att tjuvlyssna och tjuvtitta på användarna är inte ett sätt att hämta in mer information åt exempelvis annonsörer?

– De uppgifter man behöver från användarna är för att få verktyget att fungera så bra som möjligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro