ANNONS

Vi har granskat påståendet och kan inte hitta belägg för att det stämmer. Påståendet ska ha fått betydande spridning på nätet.

Nej, Facebook kommer inte börja kosta pengar

Hugo Ewald · 29 Sep 2015
Uppdaterad 29 Sep 2015

Foto: Montage


Återigen har ett påståenden om att Facebook kommer att kräva pengar för att inte göra allt ditt material offentligt börjat spridas. Men det stämmer inte, och påståendena har till och med dementerats av Facebook själva.

klar

Artikellänk är kopierad

”Nu är det officiellt, media har skrivit om det. Facebook har precis börjat kosta pengar. Det kommer kosta dig 75 kronor för att dina inlägg och bilder ska fortsätta vara privata. Om du klistrar in det här inlägget som en status kommer du få det gratis”.

Så inleds ett meddelande som just nu sprids friskt på Facebook. Men inlägget är falskt, och Facebook planerar inte att börja ta betalt för sina tjänster. Det här specifika inlägget har, som Snopeshar visat, spridits sedan åtminstone 2011 och liknande meddelanden har funnits så länge Facebook existerat.► LÄS MER: Det här ska du aldrig dela på Facebook Under tisdagen gick Facebook ut med en dementi och nekade till att tjänsten skulle komma att börja kosta. ”Det kanske finns vatten på mars, men tro inte allt du läser på nätet idag. Facebook är gratis och kommer alltid att vara det. Och den där grjen om att kopiera och dela en status är en bluff. Håll er säkra där ute, jordbor!”, skrev företaget på sin Facebooksida. Att Facebook skulle börja kosta pengar har inte bara förnekats av företaget själva, utan går också emot företagets marknadsmodell. Facebooks intäkter kommer från att de samlar in information om sina användare för att sedan kunna skicka väldigt riktad reklam till sina användare, och inte genom direkta prenumerationsintäkter. 75 svenska kronor är dessutom en mycket lägre summa än vad du faktiskt är värd för Facebook. Enligt data från Emarketer.com tjänar Facebook ungefär 410 kronor per användare varje år.

►LÄS MER: Nej, Facebook hjälper inga barn om du delar bilden

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro